Forpliktet til en rettferdig avtale

midttømmeJeg er kjempestolt over dette nye trepartsamarbeidet – med kirka, fagbevegelsen og miljøbevegelsen, sa biskop Ingeborg Midttømme etter «klimaseilasen» fra Grimstad til Arendal 13. august. Besteforeldreaksjonen var blant dem som var invitert med på klimapilegrimsferden, der deltakerne forfattet en felles uttalelse til norske politikere. Der krever vi blant annet at Norge reduserer den fossile energiproduksjonen, og at Statoil trekkes ut av tjæresand. «Vi representerer en bred, folkelig allianse som er villig til å gå en ekstra mil for klimaet. Vi ber dere som politikere om å gå sammen med oss. Bli med oss i mobiliseringen til støtte for en rettferdig klimaavtale.»

Grunnleggende behov
Tusenvis av mennesker over hele landet har gått til sammen over 23.000 km for en mer rettferdig klimapolitikk de siste ukene. Vi fortsetter å gå fordi politikerne gjør for lite for klimaet, og vi går fordi vi krever handling. Under den største kirkelige klimamobiliseringen noensinne har Klimapilegrim 2015 slått seg sammen med fag- og miljøbevegelsen i forbindelse med Arendalsuka.

Vi må ikke redusere klimakrisen til et spørsmål om norske næringsinteresser, når virkeligheten er at millioner av mennesker i andre deler av verden kan miste tilgangen til helt grunnleggende behov som rent vann, mat og husly.

Forpliktelsene landene har lagt på bordet før klimatoppmøtet i Paris er på langt nær nok for å unngå katastrofale klimaendringer.

Derfor står vi sammen om følgende:
• Vi oppfordrer hvert land, i sær de rikeste, til å gå en ekstra mil for klimaet.
• Vi vil at Norge som et av verdens rikeste land tar sitt historiske og moralske ansvar.
• Vi vil at Norge tar ansvar der vi setter vårt største økologiske fotavtrykk — i oljeindustrien.
• En rettferdig klimapolitikk krever at vi reduserer vår fossile energiproduksjon.
• Vi vil at Norge som arktisk stat i vitenskapens, rettferdighetens, etikkens og solidaritetens navn tar initiativ til at oljen i Arktis blir liggende.
• Vi vil at Norge også tar ansvar utenfor landets grenser.
• Vi vil at Norge økonomisk støtter en miljøvennlig utvikling i andre land.
• Vi vil at Statoil bes om å trekke seg ut av tjæresand.
• Vi vil at kommunale og statlige fond trekker sine investeringer ut av fossil energi og investerer pengene i grønn utvikling.

La oss sammen skape 100.000 klimaarbeidsplasser. Framtiden er nå.

Vi representerer en bred, folkelig allianse som er villig til å gå en ekstra mil for klimaet. Vi ber dere som politikere om å gå sammen med oss. Bli med oss i mobiliseringen til støtte for en rettferdig klimaavtale.

Ingeborg Midttømme, biskop i Den norske kirke, Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, John Leirvaag, forbundsleder for Norsk Tjenestemannslag, Lars Haltbrekken, leder for Naturvernforbundet, Andreas Ytterstad, nestleder Concerned Scientists Norway, Halfdan Wiik, leder for Besteforeldrenes klimaaksjon

Fra Vårt Land 18. august

Fra Vårt Land 18. august

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*