– Kom til Arendal i august!

Ellen STDen politiske festivalen Arendalsuka ble etablert i 2012, og har lykkes i å samle det som kan krype og gå av politikere og partier, frivillige organisasjoner og andre samfunnsaktører. Programmet for 2015 er noe mindre preget av miljø og klima enn tidligere år, sier lokallagsleder i Besteforeldreaksjonen, Ellen Schei Tveitdal. – Ikke minst derfor er det kjekt å kunne fortelle at vi for vår del satser som aldri før. Vi samarbeider både med Miljøagentene og Naturvernforbundet, med stand hver dag og deltaking i flere arrangementer. Ikke minst har vi fått æren av å lansere en ny bok om grønne arbeidsplasser, i samarbeid med fagbevegelsen.

Vil bli mer synlig
Besteforeldreaksjonens lokallag i Arendal har bare eksistert et halvt års tid, men ble inspirert av et åpent møte i april der mange interesserte kom for å høre på klimaforsker Kikki Kleiven snakke om de store utfordringene. – Etter det har vi lagt opp til månedlig klimakafé med både formelle og uformelle samtaler, forteller Ellen. Men nå tenker vi selvfølgelig mest på Arendalsuka som begynner 12 august.

112– Målet er at vi skal bli mer synlige, og at vi skal uroe og inspirere både politikere og andre. På standen vår skal Miljøagentene være med, og vi skal blant annet spre den fine folderen vi fikk laget i fjor i forbindelse med Grunnlovsjubileet. Dessuten har vi planer om å gi forbipasserende anledning til å gi statsministeren noen råd med på veien til klimatoppmøtet i Paris på slutten av året. Hvordan det skal skje, blir en overraskelse …

Gode arrangementer
Ellen Schei Tveitdal håper at besteforeldre fra andre steder i landet vil ta turen, bli med på stand og andre ting Besteforeldreaksjonen er involvert i. – Torsdag 13. august deltar vi på det jeg tror blir et flott arrangement i Trefoldighetskirka. Et barnekor vil fremføre en musikal og Halfdan Wiik holder appell.

Deretter samles vi til pubkveld på Café Lindvedske, der vi inviterer til hygge, sang og samtaler fra kl. 19.00 og utover. Dit kommer Birgitte Grimstad, «med sin gitar som dreper pessimisme». Det gjør også lederen i Norsk Tjenestemannslag, John Leirvaag og Møre-biskopen Ingeborg Midttømme, begge for å være med på lanseringen av boka «Broen til framtiden» som blir utgitt med bakgrunn i vinterens store konferanse om framtidens grønne arbeidsplasser.

Sammen med Naturvernforbundet blir det også lørdagsseminar om Grunnlovens § 112, som skal sikre et godt og trygt miljø både for oss selv og de som kommer etter oss. Dit kommer høyesterettsadvokat Pål W. Lorentzen, som mer enn noen har bidratt til å vise hvordan bestemmelsen blir oversett og overkjørt, både av politikere og administrasjon. Vi skal sette lys på dette gjennom noen eksempler, både nasjonalt og lokalt.

To alternativer
Det er et stort løft for et lite lag, og Ellen er spent på hvordan det vil gå. Men vi vet jo med sikkerhet at vi endrer klimaet i farlig retning, sier hun. Det vi også vet, er at vi som tilhører besteforeldregenerasjonen i Norge og hele den vestlige verden har den høyeste velstandsvekst og de tryggeste livsvilkår noensinne i menneskenes historie. Etter mitt syn er det bare er to alternativer: Vi kan enten lukke øyne og ører for fakta, leve trygt de neste tjue årene og overlate en usikker fremtid til våre barnebarn. Eller vi kan alliere oss med barnebarna våre og arbeide for at politikerne blir nødt til å ta nødvendige skritt for å redusere krisene som vil oppstå.

– I så fall må våge å stå fram med vårt engasjement og våre krav. Vi skal skape en ny folkebevegelse, det er det vi trenger, intet mindre!

Arendal1

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Brita Helleborg | 11.06.2015

  Hei Besteforeldrene i Arendal.

  Kjempebra at dere planlegger så masse. Jeg bor i Porsgrunn bare 1,5 time unna og er et nyinnmeldt medlem i besteforeldreaksjonen. Jeg vil gjerne bidra til at vi er flere besteforeldre for klima i Arendal denne uken.

  Det er helt sant som dere skriver at vi kan bruke tid på dette nå, eller noen etterkommere blir skuffet om 20 år eller mer for at vi ikke gjorde nok nå.

  Jeg oppfordrer andre besteforeldre til å skrive en kommentar, og melde seg til tjeneste, slik at vi alle ser at vi tilsammen blir mange.

 2. Finn Bjørnar Lund | 14.06.2015

  Joda, vi kommer fra Oslo også. Akkurat hvor mange er ikke helt avklart, men minst tre er sikre..
  Det ble en fin opplevelse å være med på fjorårets Arendalsuke. Vi har store forventninger til årets også!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*