Ja til eldrebølge i klimakamp!

britaBrita Helleborg fra Porsgrunn har nylig meldt seg inn i Besteforeldrenes klimaaksjon, og har latt seg begeistre av artikkelen om «Verdens eldre i klimakamp», fra den innflytelsesrike amerikanske nettavisen Huffington Post. – Jeg tror det er helt sant at vi i besteforeldregenerasjonen kan spille en veldig viktig rolle. Sammenlignet med de yngre har vi for det første ofte mer fritid. Vi har oversiktlig økonomi, erfaring og innflytelse. Eldre mennesker har gjennomgående bedre helse i dag enn før, og mulighet til å legge inn mange arbeidstimer for å sikre at klima på jorden blir bevart for våre barnebarn og etterkommere!

Den viktigste oppgaven
Brita Helleborg har vært gift med samme mann i alle år, forteller hun. Hun er mamma til tre og bestemor til en. Den eldste sønnen har nettopp blitt pappa til Njord som er bare 3 måneder. – Jeg synes det er fantastisk å bli bestemor. Men derfor liker jeg ikke ordet bekymret, det gir meg en ekkel følelse av vanmakt. Det er klart vi skal gjøre noe med klimaproblemene nå, for å unngå at Njord og hans generasjon skal få det veldig tøft i framtida. Vi er nødt å tro at dette skal vi lykkes med. Livet er supert!

Hun er sivilingeniør i kjemi har og har jobbet med forskning for Hydro. Nå er hun ansatt i IT-selskapet EVRY, og synes hun har en interessant og lærerik jobb. – Men nå ser jeg at den viktigste av alle oppgaver er å ta vare på miljøet slik at verden blir et godt sted for våre etterkommere.

– Tidligere har jeg tenkt at det er de unge som vil ha endringer i verden og som har drivkraften til å gjennomføre dette. Men de unge har det jo travelt med å finne ut av livene sine, hva de skal jobbe med, hvor de skal bo og ikke minst å ta vare på de små. Klimaproblemene er ikke rett opp i dagen og kan lett føles overveldende. For oss som bor her i nord ligger jo også de største konsekvensene et stykke fram i tid.

brita med barnebarnGlede og optimisme
– Da jeg i fjor sommer fikk vite at jeg skulle bli bestemor, flyttet perspektivet seg plutselig hundre år frem i tid. Betydningen av å sikre at vår elskede planet blir et godt sted å bo for mitt barnebarn og alle andre, ble så mye tydeligere for meg.

Brita er med i den internasjonale grasrotorganisasjonen Sustaining All Life, og har i flere år vært opptatt av miljøet inni kroppen vår. Det skriver hun om i en matblogg: britadiktermat – «matglede for hverdagshelse». – Jeg tenker at det viktigste for at vi skal kunne jobbe effektivt med å stoppe ytterligere farlige klimaendringer er at vi spiser sunt og holder oss friske, at vi arbeider med glede, og tror at det nytter. Det er altfor lett å tenke at det hver enkelt gjør ikke spiller noen rolle. Men jeg tror at dersom vi er fornøyd med våre egne liv, så er sannsynligheten større for at vi klarer å gjøre mer med de store problemene. Kanskje det er det som skal til for at vi sammen kan lykkes!

For tiden fordyper hun seg i Naomi Kleins mye omtalte «This changes everything. Capitalism vs the Climate». – Noen vil si at det er en nedslående bok. Det er jo så mye som må endres i samfunnet. Men vi må våge å se hvilket uføre vi er i, hvis vi skal komme ut av det. Jeg vil ha en verden som er styrt av kjærlighet istedenfor grådighet.

ELDREBØLGE FOR  MILJØET. Kathleen Schomaker fra Gray Is Green under den store People's Climate March i New York i september 2014:«Elders need to see ourselves as ancestors with a call to action on behalf of the future.»

ELDREBØLGE FOR MILJØET. Kathleen Schomaker fra Gray Is Green under den store People’s Climate March i New York i september 2014:«Elders need to see ourselves as ancestors with a call to action on behalf of the future.» Fra Huffington Post 22. mai 2015.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*