Internasjonale besteforeldre

mette klimaprofilStyret i Besteforeldreaksjonen har opprettet et eget internasjonalt utvalg. Vi vil forbedre kontakten med beslekta initiativer rundt om i europeiske og andre land. Målet er et samarbeidsnettverk av «Concerned Grandparents», forteller utvalgsleder Mette Newth. Hun viser til at flere grupper og organisasjoner nå har gitt sin tilslutning til «besteforeldre-manifestet» som ble utarbeidet i samband med vår deltaking i den store Folkets Klimamarsj i New York i fjor. – Her er det ingen tid å miste. Verdens besteforeldre må gjøre det vi kan for å presse politiske ledere til effektive tiltak for å beskytte rettighetene til barn og alle framtidige generasjoner.

Bekymret og engasjert
Det språklige forbilde har vi fra «Concerned Scientists» og liknende internasjonale nettverk, forklarer Mette Newth. «Concerned» betyr både bekymret og engasjert, det er et begrep der vi på norsk mangler et godt synonym, egentlig. For det er jo nettopp det vi er: bekymret, og med all mulig grunn. Men samtidig engasjerte, fordi vi tror det er mulig å gjøre noe med problemene – og at eldre mennesker har en viktig rolle å spille i den sammenheng.

Besteforeldreaksjonen har i flere år hatt kontakt med vår kanadiske søsterorganisasjon For Our Grandchildren, og opptrådte sammen med dem som «Concerned Grandparents» under People’s Climate March i september i fjor der 400 000 mennesker fylte gatene i New York.

hele gjengen i NY 2

En amerikansk blogger la merke til de norske deltakerne: «Their goal is to secure our planet for future generations, ending our dependency on fossil fuels and hastening our conversion to greener energy. As Mette Newth, one of its leaders, says, – it’s a conservative campaign. It’s about conserving and protecting and preserving our planet from further desecration.»

– Det var en fabelaktig og entydig positiv erfaring, sier Mette i dag, som også viser til at det felles kanadiske og norske «Grandparent Statement» fikk oppmerksomhet og ble publisert av blant andre UNFCCC (the United Nations Framework Convention on Climate Change). På forhånd var det i Oslo blitt overrakt lederen av FNs klimapanel, se Besteforeldre-manifest får oppmerksomhet.

Nye besteforeldre-grupper
I Norge har vi lenge ventet på at tanken om et eget besteforeldre-opprør mot klimaødeleggelsene skulle spre seg og vinne større tilslutning. Hva kan være mer naturlig enn dét? sier Mette. Som det heter i vårt manifest: «Vi, som er eldre, vedkjenner oss rollen som forvaltere av arven til framtidige generasjoner. Vi skylder våre barnebarn bærekraftige livsvilkår, ren luft og vann, fruktbart og ikke-forurenset land – og et klima vi alle kan leve med.»

– Og nå skjer det noe, ser det ut til. I fjor fikk vi Grandparents Climate Action i Storbritannia, direkte inspirert av oss i Norge. Nå har vi fått Grands Parents pour le climat i både Frankrike, Belgia og Sveits. I tillegg har vi kontakt med grupper i USA og Australia. Vi håper at  vi også skal få med oss Grand Panthers i Stockholm når vi nå ta initiativ til et møte med representanter fra flere land i Paris på slutten av året, i samband med klimatoppmøtet som vil gå av stabelen der.

Vi vet jo ikke hvor langt vi når, men dette er en sjanse vi ikke kan la gå fra oss, sier Mette Newth. Selvfølgelig er det veldig ambisiøst med en «Concerned Grandparents International». Men vi kommer vel ingen steder i denne verden uten at vi har høye ambisjoner? Det skal i hvert fall ikke stå på oss i den norske Besteforeldreaksjonen. Vi har drevet på i noen år nå, vi har gjort viktige erfaringer, vi vet at vi trengs!

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Thelma Kraft | 17.05.2015

    Gratulerer til oss alle. Dette var en flott nyhet på tampen av 17 mai. Dette vil jeg være med på og bidra til både i Norge og i Paris. I de fleste kulturer er besteforeldre kulturbærere. La oss bli EN tydelig stemme.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*