Politikerne leker med ilden

oljeriggOljeindustrien og politikere misbruker det såkalte togradersmålet for å legitimere utvinning av fossile ressurser i mange tiår til, skriver Gunnar Kvåle og Thomas Cottis i Energi og Klima. De er veteraner i klimabevegelsen og Besteforeldreaksjonen, og har med stigende uro sett hvordan norske politikere har laget seg en forestilling om at vi lenge ennå kan fortsette å pumpe opp olje og gass, og slippe ut CO– fordi atmosfæren kanskje tåler litt mer før det tipper over. Det er et farlig spill. Fortsetter man langs dette sporet, er risikoen stor for at Norge vil bidra til at muligheten for å begrense den globale temperaturstigning blir stadig mindre.

Må bremse nå
Mørebiskop Ingeborg Midttømme uttalte nylig på konferansen «Broen til framtiden» tidligere i år: «Ikke brems oljeutvinningen en gang i fremtiden. Brems nå.» Hun har en forståelse av hva saken dreier seg om som mange politikere mangler, sier Kvåle og Cottis. Den mengden av CO2 som allerede nå er sluppet ut har langsiktige og alvorlige følger.

Mange ser tilsynelatende helt bort fra klimarisikoen når de uttaler seg.

  • Ola Borten Moe, nestleder Senterpartiet: «Olje og gass vil fortsette å være Norges viktigste næring i mange tiår framover, ja, kanskje i generasjoner. Det er hevet over enhver tvil.»
  • Olje- og energiminister Tord Lien: «Hva vi skal leve av etter oljen, har vi veldig god tid til å finne ut av. Johan Sverdrup skal produsere i 50 år til og Ekofisk-området i 40.»
  • Nikolai Astrup, klimapolitisk talsperson i Høyre: «Vi må lete for å opprettholde aktiviteten i en næring som sysselsetter 250.000 mennesker direkte og indirekte, og som står for halvparten av eksportinntektene, en tredel av inntektene på statsbudsjettet, og en firedel av BNP.»

Slik argumentasjon viser at behovet for fossile brennstoff overordnes faren for alvorlige klimaendringer, skriver Kvåle og Cottis. Det kan ikke forsvares etisk at vi i Norge og andre land opprettholder en høy oljeproduksjon for å øke forbruket blant oss i den rikeste 20-prosenten av verdens befolkning. Konsekvensene som først og kraftigst rammer verdens fattige, vil om ikke lenge gi betydelige skadevirkninger verden over og vil også snart ramme våre egne barn.

Se hele artikkelen i Energi og Klima: http://energiogklima.no/kommentar/karbonbudsjettet-for-to-grader-et-farlig-mal 

Billedmontasje ved Ola Dimmen

Billedmontasje ved Ola Dimmen

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*