Nok tull, oljefondet ut av kull!

Demo 1
KULL ER TULL! Mange deltok i demonstrasjonen 13. februar i år, for mer framtidsrettede investeringer av Oljefondet. Arrangert av FIVH og Besteforeldreaksjonen,i fellesskap, og Valentinsdagen forklarer symbolbruk og slagord.

Den globale fossilfri-dagen ble fredag og lørdag markert i Bergen, Trondheim og Oslo. Valentinsdagen hadde inspirert til hjerteformede plakater og muntre slagord om å «bryte forholdet» og «slå opp med kull». 6-700 deltakere gikk fra Oslo S til Stortinget, der en rekke organisasjoner og politiske partier oppfordret Oljefondet om å finne seg en ny sengekamerat – «Solveig Sol», som leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad kalte henne. Tidligere biskop Laila Riksaasen Dahl holdt sin appell på vegne av Besteforeldreaksjonen. Håpet ligger i en fossilfri framtid, sa hun. Vi krever at fondet trekker seg ut av investeringer i kull, olje og gass, ikke minst tjæresand!

Lederne i FIVH og Besteforeldreaksjonen river i stykker det svarte hjertet, symbolet på forholdet til fossile brensler som vi må ut av.

Lederne i FIVH og Besteforeldreaksjonen river i stykker det svarte hjertet, symbolet på forholdet til fossile brensler som vi må ut av.

Hør morgensendingen på NRK radio 13. februar: http://radio.nrk.no/serie/nyhetsmorgen/NPUB50003115/13-02-2015#t=49s Samtale med en gruppe besteforeldre på Kaffistova i Oslo om fossilfri-tiltak, også for våre private pensjoner og sparepenger.

Pengestrømmen må snus
I dag investerer de fleste banker, pensjonsfond og investorer store penger i produksjonen av kull, olje og gass. Skal vi bremse klimaendringene må denne pengestrømmen stoppes.

Det er et enormt behov for investeringer i fornybar teknologi og grønne arbeidsplasser. Dersom vi ikke skal unngå mer enn to grader global  oppvarming, må pengene skifte hender – fra kull, olje, og gass, til mer bærekraftige alternativer, som solenergi, kollektive løsninger og biologisk produksjon.

I løpet av 2014 har hundrevis av institusjoner trukket investeringer for nesten 400 milliarder ut av fossile selskaper. I Norge har Skagenfondene annonsert en reduksjon i sine fossile investeringer på 50%, og Storebrand ekskluderer 23 kullselskaper fra sin investeringsportefølje .

I 2015 skal vi fortsette arbeidet for at investorer skal bli en del av klimaløsningen. I Norge skal vi jobbe for et fossilfritt oljefond, og for at flere kommuner skal følge eksemplet til Eid i Sogn og Fjordane som er på god vei. Se: http://www.nrk.no/sognogfjordane/vil-ha-klp-ut-av-fossile-brensel-1.11594374

Vi vil at Oljefondet og andre fond:

  • Kutter alle investeringer i kull og tjæresand i 2015.
  • Raskt øker investeringer i fornybar energi.
  • På sikt kutter alle investeringer i olje og gass.

 

Eid kommune vil bli fossilfri. Ordfører NN holdt appell og signerte hilsen til finansministeren.

Eid kommune vil bli fossilfri. Ordfører Alfred Bjørlo holdt appell og signerte hilsen til finansministeren.

Mange muntre besteforeldre deltok på demonstrasjonen i Oslo

Mange muntre besteforeldre deltok på demonstrasjonen i Oslo

I Bergen demonstrerte også de gamle sjøfolka mot dårlig byluft.

I Bergen demonstrerte også de gamle sjøfolka mot dårlig byluft.

Du tuller ikke med Besteforeldrene!

Du tuller ikke med Besteforeldrene!

"Det e' itj berre pæng vi træng". Rangleorkesteret synger fossilfritt på Nordre gate i Trondheim.

«Det e’ itj berre pæng vi træng». Rangleorkesteret synger fossilfritt på Nordre gate i Trondheim.

Divestment Day ble markert over hele verden-

Divestment Day ble markert over hele verden-

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*