Bestemor vil ta vare på vintergleden

Liv GFortiden får vi ikke gjort noe med, men vi kan forbedre framtiden slik at våre barnebarn overtar en klode uten feber, sier Liv Gundersen til Eidsvoll Ullensaker Blad. Hun er eneste medlem av Besteforeldreaksjonen i Eidsvoll, forteller hun. Slik kan det ikke være! Nylig har barna laget «snømennenes riksforsamling», for å minne om hva som kan gå tapt med den økende globale oppvarming. Det ble veldig bra. Nå må også vi besteforeldre ta ansvar og stå i lag. Vi må gjøre vårt for at våre etterkommere også får glede av de nære ting som snøkrystaller, snømenn, snøhuler, hestehov og rumpetroll. Vi har fire årstider, og de må vi ta godt vare på.

Liv Gundersen er opptatt av den globale siden ved klimaendringene og klimapolitikk, men mener det er viktig også å være miljøbevisst i hverdagen. – Hvis alle gjør sitt, vil det monne mye. Vi må dra i samme retning. Selv går eller sykler jeg i nærmiljøet i stedet for å kjøre bil, og jeg kjører kollektivtransport onm det er mulig. Jeg kildesorter søpla og kjøper økologiske varer. Kortreist mat er også viktig-.

– Er du pessimistisk på vegne av jorda og utviklingen? – Nei, jeg må jo være optimistisk. Det er viktig at ungene får håp. Besteforeldreaksjonen kan bidra til dette. Vi har en viktig oppgave, blant annet ved å påvirke politikerne våre, sier hun. Les samtalen med henne i Eidsvoll Ullensaker Blad.

snømenn

SNØMENNENES RIKSFORSAMLING
Det var direktør Erik Jondell ved museet Eidsvoll 1814 som inviterte alle til å være med å bygge snømann i vinterferien. – I generasjoner har barn laget snømenn. Snømannen er selve symbolet på gammeldags hvit vinter, på vinterlek og moro. Nå truer klimaendringene og den globale oppvarminga. Hvert år blir det født rundt 59.000 barn her i landet. Tenk så mange barn som kan bli frarøvet gleden av å lage sin egen snømann, hvis vi ikke gjør noe alle mann, sier Jondell.

– Vi innkaller rett og slett til Snømennenes riksforsamling i vinterferien, og trenger hjelp til å bygge 112 snømenn i parken ved Eidsvollsbygningen. Der står eidsvollsmennene Falsen og Christie frosset i is, og venter på de 112 i den historiske forsamlingen. Vi tror dette kommer til å bli en utrolig flott og morsom gjeng! ‪

I 2014 spurte museet barn og unge over hele landet hva de mente var de viktigste sakene for Norge i framtida.  – Vi fikk svært mange gode svar, og gjennom en digital avstemming der alle under 18 år hadde stemmerett, ble Ungdommens grunnlov til. De unge løfter fram klima- og miljøsaken i to av sju verdisetninger og det sier vel sitt, sier Jondell.

– De unge kommer med kloke ord og ambisiøse mål. Eidsvoll 1814 mener det er viktig å lytte til stemmene til de som ikke har stemmerett – til barn og unges meninger – og at politikere tar til seg deres utålmodighet nå når Stortinget behandler nye klimamål og tiltak for perioden etter 2020, sier direktør Jondell. Klimasaken griper inn i barns hverdag og nære framtid, og er vel kanskje den viktigste av alle viktige saker. (Fra Romerikes Blad)

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*