Feilvurdering å gå inn i tjæresand

John KnightDet vekker begrunnet oppsikt når Statoils klimasjef John Knight nå innrømmer at tjæresandsatsingen har vært basert på en feilvurdering, slik han gjør i intervju med Dagens Næringsliv 20. januar. «Den potensielle klimaeffekten av oljesandprosjektet er mye klarere nå enn den var i 2007», sier han til avisen. Da bladde Statoil opp 14 milliarder kroner for et felt i Alberta, Canada. «Hadde vi visst det vi vet i dag, tror jeg kanskje ikke vi hadde gått inn i prosjektet.» Han vil ha en tøffere integrering av klima i selskapets portefølje og prioriteringer, sier han. «Å se på andre og fornybare energibærere er naturlig.»

Uforenlig med togradersmålet
Leder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Halfdan Wiik tror de nye tonene fra Statoil-ledelsen vil føre til enda sterkere motstand mot tjæresandvirksomheten. De er på defensiven, så nå gjelder det å holde presset oppe, sier han. Industrien er en trussel mot livsgrunnlaget for urbefolkningene i omrpdet, og er klart uforenlig med det offisielle målet om å begrense global oppvarming til to grader.

Nesten alle er imot – miljøbevegelsen, kirka, viktige deler av fagbevegelsen, flere  investeringsfond, de fleste politiske ungdomsorganisasjoner. Mellompartiene, MDG og SV er tydelige, og også i Arbeiderpartiet er opposisjonen voksende.

Da James Hansen mottok Sofieprisen i 2010 sendte han brev til statsminister Stoltenberg, med oppfordring om å bruke den eiermakten staten har i Statoil. I svaret han fikk heter det at regjeringen ikke kan blande seg inn i forretningsmessige avgjørelser. «I can however assure you that we will continue our offensive stance on climate change issues both at home and abroad.»

Hansen oppfattet det som utenomsnakk og hykleri, og det forstår jeg godt, sier Wiik. Han minner om at også Oljefondet har plassert flere titalls milliarder i tjæresandvirksomhet. Skal vi sikre et sunt og godt miljø for våre etterkommere, må disse pengene snarest omplasseres.

Se James Hansen: My experience in Norway (2010)

Se flere nyhetsaker om tjæresand, Statoil og norsk politikk her: https://www.besteforeldreaksjonen.no/?cat=10

17. april 2012: femti besteforeldre troppet opp ved Statoils hovedkontor på Vækerø, med ståltrommer lånt fra Greenpeace. “Besteprotesten” mot tjæresand var støttet av 28 organisasjoner.

17. april 2012: femti besteforeldre troppet opp ved Statoils hovedkontor på Vækerø, med ståltrommer lånt fra Greenpeace. “Besteprotesten” mot tjæresand var støttet av 28 organisasjoner.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*