Historiens største klimamarsj – norske besteforeldre med

Peoples-Climate-March-e1400785401490

Besteforeldreaksjonen svarer på Bill McKibbens «A Call to Arms», i forbindelse med FN-møtet Climate Summit der generalsekretær Ban Ki-moon har invitert verdens ledere for å få bevegelse i klimaforhandlingene. Hundrevis av organisasjoner mobiliserer nå til 20–21. sept. og People’s Climate March – Folkets store klimamarsj i New York. Sammen med vår kanadiske søsterorganisasjon For Our Grandchildren, stiller vi med bannere og slagord og felles mål: CONCERNED GRANDPARENTS – UNITED FOR A FOSSIL-FREE FUTURE. Et felles «besteforeldre-manifest» skal deles ut på gatene, og overrekkes politikerne.

«Når verdens ledere møtes i NY for å drøfte klimaendringene, kommer titusener av vanlige folk (og kanskje du?) til å være der, for å kreve at de handler før dfet er for sent.»

«Når verdens ledere møtes i NY for å drøfte klimaendringene, kommer titusener av vanlige folk (og kanskje du?) til å være der, for å kreve at de handler før det er for sent.»

McKibbens invitasjon
Folket må mobilisere og hjelpe Ban Ki-moon, mener Bill McKibben! «DETTE ER EN INVITASJON, til å komme til New York City», skriver fjorårets Sofiepris-vinner i magasinet Rolling Stone 24. mai i år. «En invitasjon til alle som vil bevise for seg selv og for sine barn, at de virkelig bryr seg om den største krisen som vår sivilisasjon har møtt. Jeg tipper at det kommer titusener av folk, og at det blir tidenes største demonstrasjon av handlekraft for å møte klimaendringene. Noe av det vil bli spennende – alle vil like å få sjansen til å marsjere og synge på Manhattan! Men det er dødsens alvor og et kritisk øyeblikk for virkelig å gjøre noe med global oppvarming. Det blir noe du kan fortelle barnebarna om, hvis vi vinner.»

Se norsk oversettelse av McKibbens artikkel.

Concerned Grandparents
Besteforeldreaksjonen har lenge hatt god kontakt med For Our Grandchildren i Canada. Sammen har vi utarbeidet et «besteforeldre-manifest», som skal deles ut på gatene i New York – og forhåpentlig – også overrekkes Ban Ki-moon og hans nærmeste medarbeidere. Vi søker utvida samarbeid med beslekta initiativer og foreninger i USA og andre steder, for å understreke alle foresattes moralske ansvar i klimasaken:

We, today’s elders, recognize our time-honoured task as caretakers of the next generations inheritance. Today there is hardly any asset more precious to grandchildren in any society than sustainable living conditions; clean air and water, fertile and uncontaminated land, and a contained global climate. This we owe the generations to come; a planet Earth as wonderful as the one we have enjoyed.   

Therefore we call upon concerned grandparents of the world to join forces in order to hold political powers to be – national and international – to their duty to put the rights and safety of grandchildren and future generations on top of their political agendas.

Se Grandparents Appeal for Climate Sanity (juli 2014)

Artisten og sangeren Birgitte Grimstad har vært aktiv i folkelige bevegelser.

Birgitte Grimstad holder appell  under miljødagene i Oslo 2010.

Reiser til New York
«Wow! Dette kan bli like stort som Nordiske Kvinners Fredsmarsj Oslo – New York – Washington i 1983! Der ble vi en liten del av en gigantisk marsj for Martin Luther King. Der var jeg. Det var fantastisk», sier artist og sanger Birgitte Grimstad. Det tidligere styremedlemmet i Besteforeldreaksjonen har meldt seg på og kjenner at det kribler under føttene allerede. «Vi må få laget et skikkelig flott banner. Og stille med de røde luene våre så vi syns!»

Bairgitte har en urokkelig tro på folkelig engasjement. De store fredsmarsjene på 1980-tallet bidro til å forbedre verden, og ga maktmenneskene en kraftig påminning om at de ikke kan ture fram uten å tenke på det store ansvar de er betrodd, også for barn, framtidas generasjoner, og naturen. «Samfunnsutviklingen de siste 20 åra har gjort oss litt for passive», sier Birgitte. «For mange gir opp og tror det ikke nytter. Men dette kan være i ferd med å endre seg. Klimatrusselen er en alvorlig vekker. Det kan gjelde menneskehetens overlevelse. Vi trenger kollektiv fornuft, alt kan ikke overlates til markedet og penger.»

Den amerikanske klimaforskeren James Hansen er blant dem som ønsker norske besteforeldre velkommen: «As a fellow grandparent I would be happy to join your effort if you do come to New York.» Birgitte Grimstad ser fram til å få bedre kontakt med engasjerte besteforeldre også i USA. «Vi må treffe hverandre og etablere personlige relasjoner hvis vi skal komme videre – og endre verden. Den trenger det!»

Fra de store globale fredsmarsjene på 1980-tallet. Nå må folket ta til gatene igjen, mener Birgitte Grimstad og mange andre klimaaktivister.

Fra de store globale fredsmarsjene på 1980-tallet. Nå må folket ta til gatene igjen, mener Birgitte Grimstad og mange andre klimaaktivister.

Spre klimavett,
del denne saken!

7 kommentarer

 1. Sven Ake Bjorke | 07.07.2014

  Bra initiativ. Jeg blir med! Vi har vært handlingsparalysert alt for lenge.

 2. Ulf Kristiansen | 08.07.2014

  Det blir sikkert en fin mars, men vi mener jo vanligvis at vi kan gi vårt lille bidrag ved å begrense antall flyturer til det helt nødvendige. Er det egentlig god klimapolitikk å sende et stort antall besteforeldre med fly tur /retur Norge – New York?

 3. Elisabeth Finne | 09.07.2014

  Min umiddelbare reaksjon er den samme som Ulf Kristiansens! Det er sikkert flott å dra til NY, men det vil sikkert også gjøre inntrykk å samle mange besteforeldre i Oslo den samme dagen! Avventer om det blir noe av det.

 4. Jeg vil gjerne få korrigert det som kan være en misforståelse. Vi «sender» ikke noen til New York. Alle som reiser gjør det på eget initiativ og for egen regning, fordi de har mulighet for det og fordi de ønsker å gjøre en ekstra innsats for Besteforeldreaksjonen og det vi står for. Som styreleder er jeg stolt over at vi har medlemmer som kan stille opp på denne måten, ved denne store og viktige begivenheten, i kampen for å få FNs klimaforhandlinger ut av dødvannet. Kanskje kan vi også få et gjennombrudd for internasjonal nettverksbygging mellom engasjerte besteforeldre, slik vi lenge har ønsket? Flyreising er et voksende problem, uten tvil. Men skal det begrenses, bør vi vel begynne i en annen ende: To av tre utenlandsreiser skjer nå i forbindelse med ferie/private formål, og det er vi over 60 som har økt denne reiseaktiviteten mest.

 5. Steinar Høiback | 14.07.2014

  Jeg er så takknemmelig for mennesker som Bill McKibben, Ban Ki-moon, Birgitte Grimstad og ildsjeler i vår egen besteforeldreaksjon. Det sentrale spørsmålet jeg bør stille meg selv er vel, hva kan jeg som et enkeltmenneske bidra med? Jeg er glad for at jeg, hvis jeg får det til, kan dra som enkeltindividet Steinar, det vil styrke min følelse av å bidra på eget initiativ og egen regning. På reisen vil jeg selvsagt betale klimakvoter i tillegg til flybillett T/R – dette håper jeg de fleste besteforeldre har anledning til å gjøre. Sven Ake Bjorke summerer dette flott og kort i sin kommentar: «Bra initiativ. Jeg blir med! Vi har vært handlingsparalysert alt for lenge».

 6. Sven Ake Bjorke | 16.07.2014

  Fint med symbolpolitikk. Men selv om vi slutter med all flytrafikk i Norge vil det ikke være målbart. Det viktige nå er å få skikkelig trykk på transformasjon av verdenssamfunnet fra fossil-samfunnet til fornybar energi-samfunnet. Dette bør skje i løpet av de neste 20 år. Jeg vil ha tre tiltak:
  1. Slutt med all statlig subsidiering av kull og oljeindustrien (For en gangs skyld støtter vi IMF)
  2. Sett en 10% karbonskatt på fossil energi der den hentes opp eller ved innskipningshavn. Ingen unntak. Skatten økes med 10% i året. Inntektene fordeles likt på alle statsborgere over 18 år.
  3. Oljeindustriens subsidier og statsgarantier går over til fornybar energi

  http://ufbutv.com/2014/04/25/klimaaret-2014-og-hvert-kommende-ar/

 7. Pingback: Klimaåret 2014 | Education for Sustainable Development

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*