Verdens miljødag feiret på Festplassen

Festplassen kollage 3 med ramme
Besteforeldreaksjonen satte preg på Festplassen, godt hjulpet av dyktige unge jazzmusikere, og av ti år gamle Benjamin.

Vi politikere ha’kje nåkke å skryte av når det gjelder klima. Vi trenger en trøkk i ræven, sa AP-politikeren Thor Brekkeflat i sin appell på Festplassen i Bergen, ved avslutningen av Besteforeldreaksjonens arrangement på Verdens miljødag 5. juni. Han var glad for å få det i ræven av både besteforeldrene, og av ti år gamle Benjamin som var med på scenen og sa at politikerne måtte slutte å «love og lyge» i klimapolitikken. Det var god stemning ved Lille Lungegårdsvann – selv om det hadde vært plass til enda flere, som en annen av talerne sa. Flere av de fremmøtte hadde vært med helt fra Os, der klimamarsjen startet opp dagen før.

Klimamarsjerende besteforeldre sørget for å bli lagt merke til. Her nærmer de seg Bergen sentrum andre dag.

Klimamarsjen sørget for å bli lagt merke til. Her nærmer de seg Bergen sentrum andre dag.

Klimaproblemene kan løses
For arrangørene var det godt å høre at så mange faktisk setter pris på innsatsen vi gjør – politikere fra alle partier roste  Besteforeldrenes klimaaksjon, fordi den insisterer på rettferdighetsperspektivet i klimasaken. Besteforeldre ser to generasjoner bakover, og tre framover, sa en. Det var etter at klimaforsker Helge Drange hadde forklart hvor alvorlig situasjonen faktisk er for menneskeheten, og om vårt behov for visjonære statsmenn med vilje og evne til å ta de krevende avgjørelser som må til hvis ungene våre, og deres unger, skal unngå en stor katastrofe. Vi lever i en ny tidsalder der mennesket har fått avgjørende innflytelse over hele jordas skjebne i framtiden. 

Sogneprest Signe Sandberg minnet om at vi ikke kommer noen vei med å legge for mye skyld på politikerne. De blir akkurat slik vi vil ha dem, mente hun. Tenker de kortsiktig, er det fordi vi gjør det. Og så må vi slutte å tro at «lille meg» ikke kan gjøre noe med problemene. Det er en stor misforståelse! Sammen kan vi endre verden og gjøre den bedre, hvis vi vil. Klimaproblemene kan og vil bli løst. Fordi vi ikke kan leve med at de ikke blir løst. Fordi intelligente vesener ikke ødelegger Guds skaperverk.

grunnlova2Stolt av innsatsen
Vi skal vel være fornøyd, egentlig. Vi vet jo hvor vanskelig det er nå for tiden å samle folk til denne typen arrangementer, sier Thelma Kraft, som var en av dem som hadde brukt mye tid og lagt ned mye arbeid i forberedelsene. Men 50-60 mennesker er vel ikke så aller verst en torsdag kveld? Og så må vi tenke på de mange som har fått en impuls fra oss ved dette. Gjennom facebook og eposter og samtaler og flygeblad og positive oppslag i lokalavisene. Det er jo det som er målet vårt – å gi folk noe å tenke på.

Og så har vi fått Grunnlovens miljøparagraf opp av skuffen og fram i lyset. Det er ikke dårlig! Grunnloven er jo folkets eiendom. Jeg synes budskapet og verdigrunnlaget er formidlet så bra gjennom den folderen vi har laget sammen med Miljøagentene. Dette er jeg virkelig stolt av, og det var kjekt at vi fikk delt den ut til politikerne. Den er jo laget slik at selv voksne kan forstå!

 

Litt regn er ingen hindring i Bergen. Store og små var med.

Litt regn er ingen hindring i Bergen. Store og små var med på Festplassen på Verdens miljødag.

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!