– Klima krever handling nå, for at kloden skal bestå!

Mette overrekker
Mette Newth foran Stortinget 5 juni, på vegne av Miljøagentene og Besteforeldreaksjonen.

I øsende regn på Verdens miljødag stilte mer enn hundre skolebarn og besteforeldre opp utenfor Stortinget, der representanter for partiene fikk overrakt vår folder om Grunnlovens § 112, miljøparagrafen som skal sikre oss og våre etterkommere et sunt miljø. Med på veien fikk de folkevalgte kamprop og sang – og en breakdance komponert for anledningen, med varighet 112 sekunder, selvfølgelig! Folder-sjef Mette Newth var godt fornøyd. – Vi fikk alle værguder mot oss, og det ble langt og kaldt og vått for barna. Men de gjorde en kjempeinnsats. Uten tvil: Nå vet Stortinget at de har tent håp ved å vedta denne visjonære paragrafen. Det forplikter!

Reportasje fra markering 5. juni i Oslo i regi av Miljøagentene og Besteforeldrenes klimaaksjon. Linda Rundquist Parr, leder i Besteforeldreaksjonen, Oslo og omegn. 

Akt I : Det regner litt. Under teltet til Besteforeldrene er det hektisk aktivitet timen før markeringen starter. Besteforeldreaktivister blåser opp ballonger med smilefjes, skriver på § 112 og henger dem opp i rammen på teltet. Folk kommer bort, og ballongblåserne forteller om miljøparagrafen, og hvorfor det haster med tiltak. Etter hvert blir Eidsvolls plass befolket med rundt

Akt II : Det regner skikkelig! Markeringen åpner med godt innøvd breakdance i nøyaktig 112 sekunder av miljøagent Ashebir D. Newth. Mens våre inviterte politikere tar plass under teltet, kommer det rungende kampropet:

                breakdance Oljetida er forbi!
                 Inn med all grønn energi!
                 Klima krever handling NÅ
                 for at kloden skal bestå!

Ungene er ivrige og kampropet gjentas. Da er Mette Newth og miljøagent Sara klar til overrekkelsen. De har et klart budskap til de lydhøre og interesserte folkevalgte – Else May Botten  (Ap), Peder Weidemann Egseth (H), Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Per Olaf Lundteigen (Sp), Heikki Holmås (SV) og Ingrid Ophaug Dahl (Grønn Ungdom/MDG): Paragraf 112 er en lov både for oss som lever nå, for alle som kommer etter oss og for naturen selv. Politikerne skal ha ros for den nye og sterkere ordlyden hvoretter myndighetene «skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger».

Politikerne ble innstendig bedt om å ta beslutninger som sikrer et godt miljø også i framtida. Mette avsluttet med å minne og takke Reiulf Steen, som gikk bort samme dag. Han var en av Norges framifrå politikere og en av Besteforeldreaksjonens grunnleggere. Det takket de frammøtte politikerne for.

folder svein r hansenPolitikerne blir så ledet rundt en løype med spørsmål om natur og miljø mens kampropet gjentas på plassen. Så vender barna tilbake til Lakkegata skole med ballong og folder i den ene hånden og is i den andre. Besteforeldreaktivistene trosser været og deler ut foldere til interessert forbipasserende.

Akt III : Det regner ikke fullt så mye. Visepresident Svein Roald Hansen besøker teltet og får overrakt folderen av Linda Parr. Hansen var også politisk aktiv da miljø ble satt på den internasjonale dagsorden av Gro Harlem Brundtland på slutten av 80-tallet. Han får med seg foldere til alle Stortingsrepresentanter.

Nedrigging av telt, rollups og annet vått utstyr går som smurt takket være mange villige besteforeldrehender.

Og snipp, snapp, snute var markeringen ute. De som var til stede, både store og små, har utvilsomt fått et forhold til § 112 og hvilket krav det stiller til et godt miljø for deg og meg og naturen nå og i framtiden.

Per Olof Lundteigen i løypa!

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen i fint driv i naturløypa på Eidsvolds plass.

Spre klimavett,
del denne saken!