Reiulf Steen 1933 – 2014

steenAt Reiulf Steen døde på Verdens Miljøverndag, torsdag  5. juni 2014, var nesten symbolsk, skriver hans venn og kamerat Grethe Horn Mathismoen. Han var etter hvert dypt bekymret for de klimatiske forandringene på kloden og hadde i årevis advart mot en utvikling han så komme. I 2006 var han med og tok initiativet til «Besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk». Så ble han da også minnet av de unge Miljøagentene og oss i Besteforeldrenes klimaaksjon under den store markeringen av Grunnlovens miljøparagraf samme dag. Det skjedde utenfor Stortinget, som var hans arbeidsplass og viktigste arena i så mange år.   

Reiulf Steen var så mye mer enn politiker; journalist, skribent, diplomat, folketaler – og i Norge noe så sjeldent som en visjonær politisk tenker. Han gikk inn i Besteforeldreaksjonen fra første dag og ble en av foreningens grunnleggere og viktigste støttespillere.

Mange av oss husker den store artikkelen i Aftenposten med tittelen «Se, der advarer bestefar» med bildet av de tre veteranene Reiulf Steen, Kåre Willoch og Erik Dammann, vandrende i Frognerparken i Oslo sammen med to barnebarn. Nå gjaldt det barnebarnas og klodens framtid, og de tre sto sammen om å kreve en ansvarlig klimapolitikk. – Dette er den mest dramatiske situasjon menneskeheten har vært stilt overfor siden Adam og Eva, erklærte Reiulf Steen. Vi har ikke mye tid på oss!  Det var i 2006.

Senere ble han et selvskrevent medlem av Besteforeldreaksjonens Råd, skjønt hans helse skrantet pga Parkinsons sykdom. Han klarte ikke å delta så mye som han i sitt hjerte hadde ønsket, og måtte dessverre melde pass flere ganger ved ulike arrangementer.

Men én opptreden blir ikke glemt av oss som var til stede, nemlig hans appell under Klimasankthans 2010  i regi av Norsk klimanettverk  på St.Hanshaugen i Oslo. Det var sommer og piknik, St Hans aften og gratiskonsert, presentasjon av årets Sofieprisvinner James Hansen og mange appeller. Men for oss alle var det én appell vi sent vil glemme, Reiulf Steens. Den var mesterlig, selvfølgelig. Hans advarsel var krystallklar. Her måtte ingen røre hverken Lofoten eller Vesterålen. 

 – Det var en ypperlig appell, men det som gjorde størst inntrykk på meg, var å se hvor mye det kostet ham å gjennomføre den – og deretter komme seg ned fra scenen igjen, forteller vår styreleder Halfdan Wiik i dag. – Parkinson er en fillesykdom, sa Reiulf da jeg traff ham senere på kvelden.

Selv sitter jeg her med noen ord skrevet med kronglete skrift på et lite papir vi fant ved sykesengen i 2012. Han ville være «en stemme fra Besteforeldreaksjonen» da vi laget vår første brosjyre «Barnas klima – vår sak!»

Vi står ved et dramatisk veiskille, kanskje det mest skjebnetunge i menneskehetens historie. Som dikteren har sagt: «Kan hende det gjelder å redde vår jord.» (Reiulf Steen, Oslo, tidl. leder Arbeiderpartiet).

Slik lyder hans ord til oss. Jeg tror det var noe av det siste han skrev offentlig.

Grethe Horn Mathismoen,
Styremedlem
Besteforeldrenes klimaaksjon.

 

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!