Er det han som skal rydde opp etter vår oljefest?

morgondagens-helter-webb
14. april 2014: Besteforeldreaksjonen med helsides annonse i flere riksaviser, på dagen for Statoils generalforsamling.

Vi vet at klodens klima ikke kan tåle utslippene fra de enorme tjæresandressursene i Canada, der Statoil er tungt inne. Dette vet også regjeringen. Likevel har de fortsatt å støtte selskapets ledelse, og unnlatt å bruke eiermakten til å sette ned foten. I dag 14. mai er det ny generalforsamling, med nye muligheter for å vise politisk mot og handlekraft. Besteforeldreaksjonen har benyttet anledningen til å rykke inn annonser i flere aviser, for å minne om det etiske alvor og ansvar: Er det gutten i sandkassa som skal få jobben med å rydde opp i klimaødeleggelsene, etter at vår generasjon har gått fra festen uten å bry oss om regninga?

Morgendagens helter
Statoil har lenge kjørt en stor og påkostet reklamekampanje om «morgendagens helter» – unge mennesker «med store drømmer og talentet som skal til for å lykkes», og der de i svulstige ordelag forteller om en suksess som skyldes «mennesker med evne og vilje til å tenke annerledes, med mot til å forsøke å gjøre det umulige mulig og med kompetanse og utholdenhet til å jobbe hardt for å oppnå enestående resultater», osv.

I vår protestannonse har vi bevisst valgt å spille på dette, også visuelt ved å bruke Statoils farger, sier styreleder i Besteforeldreaksjonen, Halfdan Wiik. «Morgendagens helter» – for oss – er de uskyldige ungene som skal vokse opp og være nødt til å leve med og takle de særdeles alvorlige miljøkonsekvensene hvis Statoil og andre oljeselskaper får lov å ture fram med en forretningsvirksomhet som ignorer klimakunnskapen og målet om å begrense global oppvarming til to grader.

En moralsk skandale
 – FNs klimapanel har gjort det klinkende klart: Vi er nødt til å begrave de gamle tenkemåtene, der vi var redd for at det skal bli for lite olje i verden. Problemet er at det er alt for mye av den. Det meste må bli liggende i bakken, og da må vi selvsagt begynne med de mest klimaskadelige prosjektene. Det er en moralsk skandale at regjeringen ikke vil stoppe Statoil i Canada. De lokale miljøskadene er som kjent også svært alvorlige.

Kampen mot tjæresand har vært et viktig anliggende for Besteforeldreaksjonen siden 2010, da James Hansen for alvor satte Norges rolle på dagsorden. Den verdensledende klimaforskeren slår ganske enkelt fast at utvinning av tjæresand betyr «game over»¨for det globale klimaet. Regjeringens talemåter karakteriserte han som hykleri: Man kan ikke framstå som ansvarlige klimapolitikere, og samtidig skygge unna alle vanskelige prioriteringer og avgjørelser.

Besteforeldre med kronerulling
Siden har vi holdt fram med motstandsarbeidet, i samarbeid særlig med WWF og Greenpeace. Det har gitt resultater, ikke minst i et stadig voksende antall organisasjoner og politiske partier som viser sin motstand mot Statoils virksomhet i canadisk tjæresand. Svært positivt er det nå at Rogaland Arbeiderparti følger AUFs gode eksempel og støtter kravet.

Halfdan WiikMed annonsen ønsker vi å minne om hvem som må rydde opp etter vår kortsiktige oljefest. Om kostnadene for fire helsides annonser forteller Wiik at de er betalt ved hjelp av god, gammeldags kronerulling. – Mange av medlemmene er våre er opprørt og synes det er viktig at vi viser utholdenhet i denne saken. Vi kunne selvfølgelig bare ha skrevet brev til politikerne, slik vi har gjort før og slik vi skal fortsette å gjøre i framtida. Men noen ganger gjelder det å smelle til og gjøre noe som vekker oppsikt, selv om det koster. Da er vi utrolig glad at vi har medlemmer som åpner lommeboka, sier han. I tillegg er vi takknemlige for politisk og økonomisk støtte fra venner i en del andre organisasjoner. Greenpeace har i tillegg tatt jobben med visuell utforming, kostnadsfritt for Besteforeldreaksjonen. 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Ingeborg Rivelsrud | 20.05.2014

    Jeg synes det er skremmende og skammelig at Statoil – som statlig eid og internasjonalt sterkt selskap – kjører på med oljesandprosjektet tross alle advarsler og all dokumentasjon på hvilke negative miljøeffekter dette har. Selskapets troverdighet og tilliten til at saklighet og offentlig debatt fører fram er svekket. Men selvsagt kan vi ikke gi opp! Konsekvensene for miljøet og fremtiden er for dramatiske til det. Jeg heier på alle som saklig og offentlig fortsetter å vise hvorfor oljesandprosjektet og andre lite bærekraftige prosjekter må avvikles, og jeg heier på alle som viser fram de gode eksemplene på bærekraftig produksjon og miljøsmarte tiltak, både de store og de enklere!

  2. Christian F. Holst | 21.05.2014

    Det Statoil her foretar seg er klart i strid med Grunnlovens §112 (før 110b). Siden Staten eier over 60% av selskapet, er den Staten medasvarlig for denne miljøødeleggende virksomheten. Dersom ikke regjeringen/Stortinget pålegger Statoil om å trekke seg ut gjør regjeringe/Stortinget seg skyldig i alvorlig brudd på Grunnlovens §112 og må stilles til ansvar. Altså anmeldes for miljøkriminalitet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*