Opp som en løve, ned som oljesøl? En kjole forteller…

slep grlI anledning Grunnlovsjubileet har Norwegian Fashion Institute samlet ti designere til å se nærmere på norsk historie fra vikingtid til i dag. Resultatet ble nylig vist fram på Eidsvoll, der bl.a. kreasjonen til Eli Nistov og Thea Glimsdal Temte fikk stor oppmerksomhet: en praktfull kjole der riksløven pryder fremsiden, Grunnloven flommer nedover baksiden i form av silkeark, mens svart lin omkranser «oljepølen» som danner et slep langs gulvet, og der miljøparagrafen 110 b ligger pent dandert! – Vi har villet vise styrken i Grunnloven vår, sier Nistov. Men vi vil også få folk til å stoppe opp og tenke over hva vi driver med i dag.

Inspirert av jussprofessor
På en omvisning på Eidsvoll i januar i år ble vi slått av eidsvollsforsamlingens mot, handlekraft og langsiktighet, forteller Nistov. Opprinnelig hadde vi tenkt å trekke frem flere av paragrafene i Grunnloven. Men så fikk vi høre professor dr juris Beate Sjåfjell i en debatt på radioen. Hun snakket om kjolemiljøparagrafen, og det var utrolig inspirerende å Løvekjolen bakhøre på! For oss forteller det historien om et Storting i 1992 som tok ansvar og så framover, slik de gjorde på Eidsvoll i 1814. Bare så synd at de har glemt sitt eget budskap. 

 – Kjolen (foto Kristine Jakobsen) balanserer mellom humor og ettertanke, og bærer i seg håp. Det er ikke vanskelig å se at § 110 b står i kontrast til dagens politikk. Lovteksten  og oljepølen viser ubalansen. Dette er noe de fleste av oss kjenner på i større eller mindre grad, tror vi.

Mellom lek og alvor
Hennes kollega Thea Glimsdal Temte laget for noen år siden, til 100 års markeringen for unionsoppløsningen, en kjole som bar i seg symboler og elementer rundt temaet norsk identitet.  – Det jeg etterhvert oppdaget var at kjolen fortalte en historie som jeg ellers ville brukt mange ord på å formidle, sier hun. Da 200 års jubileet for Norges grunnlov nærmet seg, var det nærliggende å gjøre noe av det samme. 

Thea og Eli: tekstilgjøglere

Thea og Eli: tekstilgjøglere

Det nye prosjektet har fått arbeidstittel «Opp som en løve, ned som oljesøl?»  – Kjolen er laget i ull, silke, metall, fløyel, plastbambus, plissert lin. I tillegg måtte det skaffes til veie de underligste materialer for å få dette i havn. Stor var gleden og forundringen da vi skjønte at det bare var å strekke ut hånden og finne fram det som trengtes i atelierets skattkiste. Skattekisten befinner seg på HotNoks atelier, som har lokaler på Solberg Spinderi og den har fylt seg opp gjennom mange år og etter flere reiser til mange ulike land.

 

Spre klimavett,
del denne saken!