Sangglade besteforeldre i klimakamp

rangleork nrk
Besteforeldrenes rangleorkester skaper positiv oppmerksomhet om klimakampen. «Vi synger og spiller og slår på alt mulig, etter Vazelina-metoden: ta en kjent melodi og sett til en ny tekst.» (orkesterleder Ola Dimmen)

Det er vanskelig å ikke legge merke til gjengen med røde hatter og hjemmelagde instrumenter pynta med skjell. Besteforeldrenes klimaaksjon viser at alder ikke er noen hindring for å engasjere seg, skriver journalist Signe Opsal fra NRK Trøndelag i en flott reportasje. – Vi synes dette er en fin måte å få oppmerksomhet på, sier Elisabeth Finne, som er leder for Besteforeldrenes lokallag i Trondheim. Vi mener at politikerne tar for lite ansvar. Det snakkes mye, men gjøres for lite. Derfor synger vi ut: «Fort no folkens, framtida kjæm fort! Snart ska ongan overta det som vi har gjort. Tænk på ka vi gjør. Framtida blir ødelagt og naturen dør.»

Positiv respons fra barn og unge

Elisabeth Finne med hjemmelaget instrument

Elisabeth Finne med hjemmelaget instrument

Besteforeldrene i Trondheim synes stort sett at de får veldig gode tilbakemeldinger på det de gjør. – Når vi står ute på gata får vi stort sett bare positive henvendelser. Det er klart vi treffer på folk som ikke er enig med oss. Men vi ser at særlig mange unge kommer bort og oppmuntrer oss til å stå på, sier Nina Weidemann til NRK. Hun har vært aktiv siden oppstarten i 2006.

Hva synes barnebarna da?
 – Når vi snakker med barnebarn vil de gjerne høre mer om klima. De fleste er som oss bekymret. Vi skal passe oss slik at vi ikke får fram en slags form for pessimisme eller manglende tro på framtiden. For det er jo nettopp det vi lærer av barnebarna, det er å være optimistiske og ha et håp. Så det er det vi prøver å formidle til barn og unge, at vi må redde jorda vår. Det kan vi få til hvis vi setter inn effektive tiltak nå.

Orkesterleder Ola Dimmen

Orkesterleder Ola Dimmen

Leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre framhever overfor NRK samarbeidet i forbindelse med Klimavalg 2013. – Det er snakk om å videreføre denne aksjonen fram mot valget i 2015. Det er vi innstilt på, og vi ser fram til å samarbeide mer med Besteforeldrenes klimaaksjon. Vi tror de har en veldig viktig plass i klimakampen i Norge, sier han. De retter fokus mot klimaproblemet på en annerledes måte, og klarer å engasjere mange som ikke ville vært med i klimakampen hvis de ikke hadde eksistert. 

Elisabeth Finne har i det siste latt seg inspirere av filmen om de to amerikanske «opprørske oldemødrene», som nylig var på besøk. – Jeg har tenkt i retning av at vi burde gå mer direkte på, vi også. Jeg lover ingenting. Men tanken er der!

SE REPORTASJEN I NRK.NO/TRØNDELAG.

Spre klimavett,
del denne saken!