Den skal tidlig krøkes …

joachim3En egen miljøklubb for barn og voksne, der vesle Joachim og bestemor Hanne på Skedsmo kan pleie og utvikle sitt felles engasjement for en ren og fin verden – det måtte vel være noe? Som sagt så gjort, og Hanne Syversen var i full gang! Klubben blir et lokallag av Miljøagentene, og nå gleder de seg til å få med andre miniagenter og flere voksne på tur i skog og mark. Begge barna mine var medlemmer av denne supre foreningen, forteller Hanne, som selv er med i Besteforeldreaksjonen. Det koster bare 100 kr i året, og jeg tror Joachim vil føle at han er med på noe viktig når han blir eldre og skjønner litt mer.

… som god krok skal bli

JoachimFor drøye to år siden gjorde min datter meg til mormor til verdens herligste lille gutt. Han er oppkalt etter min danske morfar og bærer stolt navnet Joachim. Han og jeg er sammen så ofte vi kan, enten sammen med mammaen hans eller bare han og jeg, og vi har mye moro sammen. Han er en aktiv liten kar som elsker å være ute, så vi er ofte på en besøksgård i nærheten og hilser på dyra som bor der og er på oppdagelsesferd i skogen i området bak gården. Han har god motorikk og sliter ut både seg selv og mormor ved å klatre opp knauser, opp i trær og under veltede trestammer. Ofte har vi med oss mat og drikke i sekken og jeg har hele tiden vært veldig bevisst på at vi må rydde etter oss. Han er veldig behjelpelig med å putte søppel tilbake i sekken og deretter kaste det i søplebøtta, han vet at det ikke kan ligge igjen i skogen.

I sommer var vi i hagen min og lekte, og da vi kom foran huset – som vender ut som veien – så han et sjokoladepapir som lå på gresset. Han ble helt i harnisk, noen hadde kasta søppel i mormors hage! Han tok det opp og kastet det i søplebøtta. Han fikk masse skryt for dette og jeg sa til ham: «Du som er så veldig flink med miljøet, du vil kanskje bli en Miljøagent, du?» «Ja!» svarte gutten på nesten to år (veldig lurt å spørre i den alderen, før trassalderen tar dem og de bare sier nei!).  Så da meldte jeg ham inn i Miljøagentene. Det koster kun 100 kr i året og jeg tror han vil føle at han er med på noe viktig når han blir eldre og skjønner litt mer. Det er en super miljøorganisasjon for barn og de får delta veldig aktivt gjennom landsmøter, miljøfestivaler og happenings inne på Hovedkvarteret i Oslo. Begge barna mine var medlemmer der da de var i riktig alder.

Gjennom ei venninne hørte jeg om Besteforeldrenes klimaaksjon, og tenkte at jeg ikke kunne være noe dårligere enn Joachim og meldte meg inn. Miljø er en viktig sak som alle generasjoner bør være opptatte av!

foto: Ingvild Kåråsen

foto: Ingvild Kåråsen

Nå har jeg i tillegg også tatt initiativet og dannet et lokallag for miniagenter i området. Det er for førskolebarn i Skedsmo-området, og jeg gleder meg til å ha med både barnebarnet og andre miniagenter og deres foreldre/besteforeldre på turer i nærmiljøet. Lokallaget er såpass nydannet at vi ikke har fått arrangert vår første aktivitet enda, men det skjer nok ganske raskt på nyåret. Om man søker kan man få tilskudd fra organisasjonen for å finansiere aktivitetene, for eksempel sekker til bruk på turene, stormkjøkken, togbilletter om vi skal et stykke unna på tur eller andre ting vi vil trenge. Det er jo en fantastisk mulighet og veldig hyggelig for barna å være sammen på tur. Selv om Joachim og jeg har det veldig morsomt sammen vi to, så vil jeg tro det blir ENDA morsommere med flere barn i tillegg. Dette er virkelig noe jeg vil anbefale andre besteforeldre å gjøre også, vi har jo ofte litt mer overskudd og tid enn det slitne småbarnsforeldre har, og det å danne et lokallag er ingen stor jobb.

 

Spre klimavett,
del denne saken!