Bankkunde i klimakamp

castbergInspirert av den internasjonale kampanjen for å trekke kapital ut av olje og kull har Ivar Castberg bestemt seg for å gjøre noe som bankkunde. «Jeg ønsker at mine barnebarn skal oppleve kloden slik jeg har gjort», skriver han i en henvendelse til Storebrand. «Ved utvinning og forbrenning av fossilt brensel står denne mulighet i fare. Jeg ønsker å ha en bankforbindelse som ikke investerer i slike selskaper.» I svaret understreker Storebrand at de deler det verdisynet Castberg gir uttrykk for. Fossil-fri kan ikke konsernet kalle seg, men de er ute av kull og tjæresand, og mener selv at de er av de ledende, «om ikke den ledende i klassen» på dette området.

Bærekraftige investeringer
Christine Meisingset, som er leder for Bærekraftige Investeringer i Storebrand skriver at «vi er tøffere enn de fleste i verden og har utelukket 13 kullselskaper og 6 på oljesand (mer enn 10 % av selskapene innenfor oljebransjen). Du kan gjerne få med at vi er eneste nordiske aktør som bruker bærekraftsanalyser i hele forvaltningen. Vi har også investert i klimaobligasjoner med den europeiske investeringsbanken EIB og Göteborg by. På denne måten sikrer vi at vi også bidrar positivt.

Meisingset gir Castberg honnør for å etterspørre fossilfritt – det er viktig å gå for fossilfritt for å redusere risiko og sikre god avkastning på lang sikt, mener hun. Men hun tror ikke at han vil finne en bankforbindelse som kan gi ham en troverdig forsikring om at de ikke plasserer sparepengene hans i oljevirksomhet.

Viktig å stille krav
Er Ivar Castberg fornøyd med svaret han har fått?
 – Det er jo fint at de svarer så positivt og grundig, det må jeg si. Kanskje kan andre ta det som en oppfordring til å gjøre noe liknende? Prøv alle dine forbindelser, det kan være bank, forsikringsselskap, pensjonsutbetalere og investeringsselskaper for sparepengene dine. Bare fantasien setter grenser!

Men endrer vi verden på denne måten, ved å gjøre noe hver for oss?
 – Jeg kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Klimaproblemet kan ikke løses av deg og meg, på individnivå. Men mine og dine valg er likevel av stor betydning. Jeg synes det er viktig at vi viser en holdning, og at vi krever mer ikke bare av våre politikere, men av alle som har makt til å styre utviklingen.

Og hva skjer med ditt kundeforhold til Storebrand nå? 
– Jeg er fortsatt fornøyd kunde i Storebrand Bank. De er tross alt blant de beste i klassen og jeg snakker dem opp så ofte jeg kan. I min videre mailutveksling har jeg anmodet dem om å forsterke sine anstrengelser i å investere fossilfritt. Spesielt nevnte jeg norske Statoil pga deres engasjement i tjæresand, unnfallenhet overfor Gazprom vedr. fengsling av miljøaktivister i Arktis og fortsatt leteboring når vi vet at det meste av de fossile forekomstene må bli liggende om vi skal nå 2-gradersmålet.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Trine Eklund | 18.12.2013

  Takk til Ivar Castberg. Jeg har fulgt opp ved å sende en appell til banken min – Sparebank 1 Nord Norge i Tromsø – hvor jeg også viser til Castbergs utsagn.
  God idè som jeg håper mange følger opp.
  God JUL til alle og takk til administrasjonen for et glimrende og kreativt år !
  Mvh. Trine Eklund – Oslo

 2. Guttorm Grundt | 20.12.2013

  Flott standpunkt av Ivar Castberg med å stille miljø/klimakrav til våre tjenesteleverandører av Selv bruker jeg Cultura Bank, som etter mitt skjønn tilfredsstiller alle naturlige miljø- og klimakrav i sin virksomhet.

  God Jul fra Guttorm

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*