Jeg tror på noe som er større enn mennesket

polly-higginsDen engelske advokaten og forfatteren Polly Higgins har foreslått for FN at Ecocide eller «økodrap» skal erklæres som forbrytelse mot menneskeheten. Den utryddelsen av plante- og dyrearter og hele økosystemer som skjer i våre dager, er i følge henne like alvorlig som folkemord. For tiden er Higgins gjesteprofessor ved Senter for miljø og utvikling ved Universitet i Oslo. I sin tale under årets Arne Næss Symposium benyttet hun anledningen til et angrep på Norges rolle i tjæresandutvinningen i Canada. «Det er en virksomhet som burde vært dømt fredløs, og som ikke har noen plass i morgendagens visjon for en bedre verden.»

Vår tids kreftsykdom

I talen viste Higgins til at Norge, til forskjell fra de fleste land i verden, har tatt inn vern av natur og miljø i Grunnloven. «I morgen vil fredsprisen bli kunngjort av Thorbjørn Jagland, leder av den norske Nobelkomiteen, mens landets ledere vender det blinde øyet til oljefondet og norske bedrifters investeringer i tjæresand.»

Tale ved årets Arne Naess Symposium: Ecocide and Leadership

Tale ved årets Arne Naess Symposium: Ecocide and Leadership

 – Når våre ledere ikke vil se konsekvensene av prioriteringene sine, og tar avgjørelser som fører til naturskader og miljøødeleggelser i stor skala, som bidrar til enorme utslipp av CO2 og andre klimagasser, så må vi holde dem ansvarlige. Beslutninger som fører til Ecocide kan ikke lenger aksepteres.

 – Jeg velger å omtale denne typen lederskap som kriminalitet. Når ledende menn og kvinner unnlater å konfrontere vår tids kreftsykdom, som ødelegger vår jord og menneskenes velferd og trivsel, blir resultatet at kreften fortsetter å spre seg til tross for alle indikatorer som forteller oss at vi er på randen av kollaps.

Våg å tenke stort!

Men denne uhyggelige fortellingen om vår tid kan få en annen slutt, sa Polly Higgins. «Valget er vårt. Hva skal være vår arv til kommende slekter? Massivt skadeverk og miljøødeleggelse, eller en verden der vi lever i fred med våre omgivelser?»

 – Så jeg oppfordrer Norge til å vise lederskap. Dette angår ikke bare norske myndigheter, men hver og en av dere. Jeg inviterer deg til å spørre deg selv, – hva ønsker jeg å etterlate meg, og bidra med i min egen levetid? Jeg inviterer deg til å våge å tenke store tanker. Mer enn noen gang før trenger verden storhet fra oss alle.

 – Jeg tror på noe som er større enn mennesket, men som jeg finner vanskelig å definere. Dette er for meg en søken etter fred. Jeg vet det er mulig, og jeg tror at Norge er et land som kan bidra til å virkeliggjøre det.


Se også intervju
med Higgins i miljømagasin Putsj: Vi tar uten å gi tilbake «Hvis man ser på jorda som en gryte med gull, så forsyner menneskene seg av den i alt for store mengder, uten å legge noe tilbake. Og da trenger vi lovverk som gjør det obligatorisk å gi tilbake når man først tar noe.»

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*