Kampanjestart i Bergen: trenger flere sinte og glade folk!

Sinne og kampvilje preget flere av appellene på Torgallmenningen  lørdag 20. april. Men også handlingsorientert  optimisme, derfor kalte vi det en klimavalgfest, med musikere og dansere, bestemødre  med egen klima-rap, og ikke minst: deltakingen fra barn og unge med glad sang og musikk. Blant hovedtalerne var Gabriel Fliflet, musiker og aktivist. «Jeg vil starte med å oppklare en misforståelse: Når jeg nå skal snakke, kommer jeg kanskje til å virke sur og gretten. Det er jeg ikke. Tvert imot er jeg dypest sett en skikkelig gladbeis.  Men jeg kan bli forbannet. På urettferdighet. Den evnen har vi, de aller fleste av oss. Og det skal vi være glade for. Den dagen vi ikke blir forbannet på urettferdighet, er vi ille ute!»

Vi, snille og greie bergensere og nordmenn og store deler av verden er nemlig med på å skape en grusom urettferdighet. Vi sparker våre egne barnebarn ned i grøften. Hvis vi nå ikke tar tegnene, hvis vi ikke tar trusselen om farlige klimaendringer på alvor. Og forlanger handling fra våre ledere. 

Vi vil jo ikke være urettferdige. Derfor skal vi være forbannet på næringslivsledere og politikere som vil gi full gass i oljeutvinningen, bruke milliarder på å få flere biler ut på veiene og lar Statoil ture frem som de vil med klimaverstingen tjæresand. Og vi skal ikke gi vår stemme til slike politikere. 

Da AP åpnet sitt landsmøte i går, nevnte ikke statsminister Stoltenberg klima med ett ord. Nestleder Helga Pedersen redegjorde for arbeidet i programkomitéen. Samme her. Ikke én lyd. Helt tyst. Ikke ett ord om den enorme trusselen som henger over oss. Da Aftenpostens journalist kommenterte at klima og miljø over hodet ikke var nevnt, sa Pedersen dette:  Det er et signal om hva som er viktig når vi går til valg. Jeg la vekt på det som er nytt i forhold til forrige landsmøte. Klima og miljø har blitt behandlet og vedtatt tidligere. AHA! Verden durer avgårde i feil retning, i ekspressfart. Og vi snakket om det for to år siden. Hva slags krisehåndtering er dette? 

De er jo så forbannet gode på ord, politikerne. De vedtar handlingsplaner mot klimautslipp det ene øyeblikket. Det neste vedtar de å fordoble kapasiteten på Flesland. De gadd ikke en gang å finne ut hva konsekvensene kunne bli for klimautslippene. Det måtte vi i Naturvernforbundet regne ut for dem. Vi fant ut at en fordoblet kapasitet på Flesland ville åpne opp for klimagassutslipp som er så store at de nuller ut absolutt alle kutt som Bergen Kommune håper å få til. Likevel gikk byrådspartiene Høyre, Frp og KrF i bresjen for utvidelsen, og flyutslippene. Kan nå fordobles. 

Det er ikke klokt å bruke 20 milliarder på å bygge motorvei sørover med monsterbro over Bjørnefjorden for å flerdoble biltrafikken og skape nye klimagassutslipp. Likevel støtter Frp, Høyre, Krf, Sp, Ap og Venstre entusiastisk dette. Om vi ser lenger enn nesetippen, ser vi at vi ikke kan fortsette å fly rundt halve verden på langhelger og shoppingturer. Eller kjøre rundt i bil hvor som helst og så mye vi orker. Så ja, noe må vi ofre for ikke å la kloden bli kokt.  

Men det er også mye hyggelig vi kan gjøre som er skritt i rett klimaretning. Vi må skru farten i oljeutvinningen godt ned. Det hyggelige er at vi da kan senke skuldrene. Vi får mindre stresspress i storbyene og lavere boligpriser. Når vi faser ut oljevirksomheten, kan vi beholde Lofotfisket uplettet av olje. Vi kan bygge opp nye arbeidsplasser i vriksomheter som sørger for at vi sparer energi, i stedet for å sløse. Vi kan bygge opp hyggelige sentra i bydelene, med barnehage, skoler, bybanestopp, butikker og boliger innen kort avstand fra hverandre.  

I stedet for å stange støtfanger mot støtfanger i kø, kan vi satse på effektive ekspressbusser, bybane, flotte sykkelveier og verdens hyggeligste rusleplasser – som Torgallmenning en aprildag. I stedet for drikketur med fly til Riga, kan vi kule han med utsøkt øl på balkongen.  

Det er på tide med flere forbannede folk. Om du er en av dem som har lyst til å gjøre noe mot klimaendringene, så ikke vær redd for å ta kontakt med meg eller noen av de andre aktivistene her på plassen. Det merkelige er nemlig at disse sinte er noen av de hyggeligste og blideste folkene jeg kjenner til. Grunnen er kanskje så enkel som denne: Er du skikkelig glad i noe, blir du sint når det kan bli ødelagt. Så – alle som unner våre barnebarn en klode som ikke er kokt: Snakk med oss og bli med i motstanden!

Mer fra arrangementet:

Biskop Halvor Nordhaug: appell.

Sigbjørn Grønås, Besteforeldreaksjonen: appell.

Vågard Erdahl Nyaas, Oljefritt Lofoten: appell.

Lars Ove Kvalbein: Flere bilder

André J. Cornax: Se filmsnutter fra arrangementet.

 

Spre klimavett,
del denne saken!