Strutsepolitikere, er det det vi vil ha?

Jon Andreas Hasle er redaktør av Talefoten, lokalblad for Grefsen menighet i Oslo. Nylig har han hatt et par rystelser. Først gikk det for alvor opp for ham hva slags klode og klimatilstand vi kan være i ferd med å gi barnebarna i arv.  – Hvordan kan jeg være med på noe slikt? tenkte han, og meldte seg sporenstreks inn i Besteforeldrenes klimaaksjon. Så ble det verre: Han leste om Regjeringens perspektivmelding, at vi nesten skal fordoble det private forbruket i løpet av noen få tiår. «Det er jo vilt! Er det virkelig slike politikere vi vil ha?». Hvoretter han satte seg ned og fylte et nummer av bladet med engasjert informasjon om Klimavalg 2013.

En hovedsak i valgkampen?

– Fra 1965 og til 2012 har det private forbruket økt med 200 prosent, altså blitt tredoblet! I min tid som voksen! Min eldste sønn er født i 1972. Når han blir 90, vil Ola Nordmann kanskje ha en materiell velstand som er fem ganger høyere enn da han ble født. Han hadde det jo godt da også. Er det noe rart vi er blitt en belastning for klimaet?

 – Er vi velgere slik politikerne tror, at vi gir blaffen i klimaet, bare vi får mer å shoppe for? Hvis vi er slik, vil våre barn og barnebarn i beste fall bli oversvømt av klimaflyktninger. I verste fall blir de klimaflyktninger selv, hvis det da er noe sted å flykte til.

 – Den norske kirke har vært med på å dra i gang Klimavalg 2013. Men foreløpig har aksjonen hatt lite gjennomslag, konstatererer Hasle. – Både politikere og velgere ser ut til å stikke hodet i sanden. Riktig nok viser en meningsmåling at sju prosent av oss synes at stortingets klimaforlik er for dårlig, og at norske klimamålsetninger fram mot 2020 må skjerpes. Men hvorfor sier vi da ikke dette høyt og tydelig, slik at det blir en hovedsak i valgkampen?

Om Besteforeldreaksjonen og Klimavalg 2013 i TALEFOTEN.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Kristian Frederik Brandt | 01.04.2013

    Jeg tror vi får de politikerne vi vil ha. Skal vi få til en endring, må vi stille krav til dem. I så henseende er KlimaKravet et godt initiativ. Men det er dessverre altfor få som melder seg inn i klimamanntallet til at det er håp om at det skal få noen vesentlig effekt. Det ville imidlertid ha stor betydning dersom alle organisasjonene som har stilt seg bak Klimavalg 2013, oppfordret sine medlemmer til å melde seg inn.
    Ellers er det viktig at alle som er opptatt av klimautfordringene, stemmer på partier som tar dem på alvor.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*