We have come to the end of oil

Det var en av mange one-linere tilhørerne fikk med seg fra Raftopris-vinner Nnimmo Basseys tale på konferansen «Human Rights Threatened by Climate Change» lørdag 3. november i Bergen. Flere hundre deltakere fylte Hotel Norges bankettsal, der det sydet av engasjement både på podium og blant publikum. 

Se også reportasje i Bergens Tidende fra prisutdelingen.  

Mot skifergass og tjæresand

Med sin ruvende skikkelse og kraftige stemme minner Bassey om en afrikansk høvding! forteller en begeistret Bjørghild des Bouvrie fra Besteforeldeaksjonen. – Klar og myndig ga han norske myndigheter beskjed om at det ikke holder med klimatiltak i andre deler av verden. Landet vårt må ta «domestic action!»

Norge må også ta et større ansvar for Statoils virksomhet i utlandet, fastslo han. Utvinning av petroleum fra oljesand og gass fra skifer er «a crime against Mother Earth».

Det var ingen reaksjon å spore fra Statoil eller den norske regjering, som begge var til stede, forteller Bergens Tidende.  

Verden trenger et nytt lederskap

”Klimaforandringen er en skam for menneskeheten og samtidig dens bøddel», sa Bassey. Han etterlyser «a system with a conscience» – et system med samvittighet, og en økologiske modell for samfunnsutviklingen.

Vår tid trenger økologisk lederskap, på samme måte som Mahatma Gandhi og Winston Churchill viste det lederskap som trengtes der og da.  Også klimaforsker Helge Drange etterlyste lederskap, etter å ha presentert konferansedeltakerne for en rammende lekse om de alvorlige klimaendringene som pågår.

I paneldiskusjonen etter foredraget gikk Bassey til angrep på det han kalte ”the military and fossile complex”. En ung dame fra Handelshøyskolen stilte spørsmål om når det skal utdannes “wise leaders, who put people for money», ledere med visdom og solidaritet med fremtiden. Hennes spørsmål høstet stort bifall, forteller Bjørghild.

Spre klimavett,
del denne saken!