Besteforeldre mot tjæresand

Elmer med annonse

Besteforeldreaksjonens solidaritets- og protestannonse Edmunton Journal, mot Statoils tjæresandprosjekt i Alberta var meget vellykket. Her i hendene på Elmer Herman, indianer fra området. Den uvanlige markeringen fikk stor oppmerksomhet, både i Norge og i Canada.

Se faksimile av annonse against Tar Sands.

Den 6. april startet rettssaken mot Statoil i Edmunton, hovedstaden i Alberta, tiltalt for en rekke brudd på kanadisk miljølov. I protestannonsen samme dag heter det: Som besteforeldre tar vi sterk avstand fra norsk dobbeltmoral. Mens statsministeren og andre norske toppolitikere reiser verden rundt for å verne regnskog og få på plass en internasjonal klimaavtale, lar regjeringen være å nytte sin rett til å trekke Statoil ut av den klimafiendtlige tjæresand-businessen i Canada.

”Hvis vi utvinner og bruker denne ressursen, blir det ingen bærekraftig framtid for dagens unge mennesker”, skriver James E. Hansen, en av verdens ledende klimaforskere, i brev til Jens Stoltenberg. Staten eier 67 % av Statoil. Norges regjering og alle norske borgere har et medansvar for hva selskapet gjør. Vårt enkle og ufravikelige krav er at storting og regjering tar ansvar og instruerer Statoil om å trekke seg ut av tjæresandvirksomheten.

Se debatt på NRK2 Aktuelt 5. april med Besteforeldreaksjonens Mette Newth. (denne debatten er dessverre ikke lenger tilgjengelig i NRK-arkivet)

Spre klimavett,
del denne saken!