Klima på dagsorden

belgia 2
Belgiske besteforeldreaktivister med fløytekonsert foran EU-valget. (klipp fra video ved Ivar Minken)

BKA heiet fra sidelinja, og det manglet verken på godt organisert valgkamparbeid eller klimabrøl med fløyter da våre søsterorganisasjoner i European Grandparents for Climate satte klima på dagsorden foran EU-valget i juni. Hvilke langtrekkende konsekvenser resultatet vil ha, gjenstår å se, men som vi vet – noe klimavalg ble det ikke.

Godt forberedte valgkamputspill

Allerede på stiftelsesmøtet i Brussel i nov/des 2023, ble det satt ned en aksjonsgruppe som skulle foreslå valgkamputspill. Gruppen jobbet raskt under ledelse av Eva Reimers fra Danmark. De samlet inn forslag fra samtlige EU-land i nettverket. Det ble også arrangert en rekke debattmøter der besteforeldrene utfordret medlemmer av EU-parlamentet på deres klimapolitikk.

I Belgia fikk de laget bokmerker med en selvforklarende tegning om hva barnebarn forventer av sine besteforeldre når de skal stemme. I Tyskland ble et brev med en 10-årings forventninger til sine besteforeldre brukt som løpeseddel. Gode idéer til valgkamp vi skal i gang med på hjemmebane om ikke lenge.

Wake Up! Felles fløyte-aksjon

På et felles møte i EGC i vår, foreslo styreleder Godela von Kirchbach en aksjon i alle EU-land med ett-minutts blåsing i fløyter. Slik ble det klimabrøl med fløyter foran parlamentene kl. 12 fredag 31. mai. Og som dere ser i videoen under her, som er sydd sammen av vår mann Ivar Minken, så var det i all slags vær!

Dette ble den første av hva som forhåpentligvis kan bli flere felles aksjoner i regi av European Grandparents. Det er givende med kontakt på tvers av landegrenser, og BKA har tatt initiativ til en klimakonferanse der vi skal samle våre søsterorganisasjoner fra hele Europa i slutten av august 2025. Da er det vi som står midt oppe i en viktig valgkamp!

Hilsen Linda Parr, styreleder Besteforeldrenes klimaaksjon

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Jarle Sylta | 30.06.2024

    EU-valget ser ut til å være et protestvalg. Gjengen som styrer i Europa, opplever sviktende oppslutning.Det er vel ikke så rart.Høy inflasjon og svakere økonomi skaper misnøye.Hva var det makthaverne gikk til valg på?Mer av det samme.Flere sanksjoner mot land de ikke liker og en storstilt våpenopprustning.Miljø- og klima-satsing druknet i støyen fra sabelraslinga.Slik er stoda i Europa.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*