Ikke til å stole på

onsdag 4
Mange skuffede besteforeldre møtte opp til protestmarkering utenfor Bergen rådhus onsdag 12. juni. Foto: Bjørghild des Bouvrie

«Høyre vil støtte frivilligheten gjennom tilskudd og samarbeid», står det i programmet Bergen Høyre gikk til valg på – og vant. Nå vil de kutte 100 % av tilskuddene til miljøorganisasjoner. «Høyre mener klimaendringene er vår tids største utfordring.» Nå vil Høyre-byrådet legge ned klimaetaten! – Hvem kan etter dette ha tillit til partiet?

Miljø-opprør

Velgerne rømmer Bergen Høyre som aldri før. Mange reagerer sterkt på et styringsparti som har rømt fra alle løfter om «den grønne og klimavennlige byen», som det også står i programmet. Sammen med en haug andre grupper og organisasjoner var Besteforeldrenes klimaaksjon i går igjen på plass utenfor Bergen rådhus.

Foto: Karin Lovise Skjerdal

«Kunnskapsbasert bypolitikk!» var ett av slagordene fra flere hundre bergensere denne kalde og forblåste onsdagskvelden.

Høyre-byrådet har til og med fått noe så sjeldent som et akademia-opprør på nakken. I et opprop underskrevet av flere hundre universitetsansatte sies det at «Bergen må som alle andre europeiske byer intensivere innsatsen på klimafeltet, ikke svekke det.»

Teit forsvar fra byrådet

Byrådet forsvarer kuttene med at de må prioritere kommunens lovpålagte oppgaver. – Men dette er rett og slett helt teit! sier Karin Lovise Skjerdal, nestleder i BKA Bergen. – Alle vi som protesterer forstår selvfølgelig at helse, skole og sosiale tjenester må prioriteres.

– Men: Det er ikke lovpålagt å sette av 10 millioner kroner til enda en ny og unødvendig bybaneutredning. Det er heller ikke lovpålagt å prioritere skatteletter som kun de rikeste tjener på.

– Det som skjer nå er en alvorlig feilprioritering, fra et byråd som uten pålegg fra noen, og heller ikke fra velgerne, har ikledd seg kortsiktighetens tvangstrøye!

– Vi har undersøkelser som viser at mange unge mister fremtidshåpet, grunnet klimaendringene og politikeres tafatthet i møte med disse utfordringene. Kanskje politikerne våre for en gangs skyld skulle begynne i rett ende – og samarbeide med miljøbevisste innbyggere, i stedet for å motarbeide og undergrave vår innsats?

Foto: Bjørghild des Bouvrie

Foto: Karin Lovise Skjerdal

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Jarle Sylta | 13.06.2024

  Vi har blitt vandt til at våre politikere lover gull og grønne skoger i valgkampen.Etterpå glemmer de hva de har sagt og gjør noe helt annet.Sånn er det bare,sier vi.
  Vi burde være mer pågående og si:Nå får dere holde det som er lovet eller så lager vi bråk!

 2. Karin Lovise Skjerdal | 15.06.2024

  Tusen takk til alle dere besteforeldreaksjonister i Bergen som har stilt opp på disse to demonstrasjonene mot bystyrets kutt i klima/miljø- tiltak. De 15 til 25 røde hattene i folkemengden har utgjort et solid og tydelig bidrag til saken!
  På bystyremøtet 19. juni fra kl. 09:00 i Gamle Rådhus skal det endelig avgjøres om byrådets reviderte budsjett skal vedtas. Vi stiller utenfor fra kl. 08:40 og tar imot bystyremedlemmene med slagord, plakater og løpesedler. Bli med alle som kan! Dette er siste sjanse til å påvirke politikerne!
  Karin, Bergen

 3. Tomas Hernandez | 07.07.2024

  Hvorfor de politiske partiene kan endre sine programmer og noen ganger gjøre det motsatte når de er i institusjonene? Hvorfor programmene til de politiske partiene ikke er en «ekte kontrakt» som de må respektere med velgerne, og hvis de endrer noe, må de åpne en «offentlig avstemning» for å se om innbyggerne er enige eller ikke?

  Hilsen

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*