Broderer for livet

heidi leite mobil

Alle som har hørt om geriljabroderi, har hørt om Elisabeth Briseid i Drammen, besteforeldreaktivist med tøffe og tankevekkende utstillinger over hele landet. Men hun er ikke alene. I Stavanger har Heidi Leite tatt opp tråden, bokstavelig talt. I omfang kan produksjonen foreløpig ikke måle seg. – Men det kommer stadig nytt fra henne!

Morsomt og frekt

Heidi Leite (58) er lærer, jobber i barneskolen, og bestemor (med klimaangst) til William, Alva og Marlon. Er det en demonstrasjon i Stavanger, mot uvettig ressursbruk og en framtidsskadelig oljeindustri, så treffer du Heidi! Og så broderer hun, altså, – også der full av protest og tanker om en alternativ, bærekraftig livsstil.

Hun har alltid drevet med ulike former for håndarbeid, forteller hun. – Brodering er lett å assosiere med kvinners posisjon i samfunnet i en tid da mannen bestemte, – mens hun skulle gjøre seg yndig ved å spille instrumenter, synge og lage pene duker. Men det er også derfor der er så gøy med geriljabroderi! Man kan formidle hva som helst, og gjerne være morsom og litt frekk. Jeg har drevet med det i mange år, og ser på det som en slags terapiform for leie følelser. Det har hendt at jeg har begynt å brodere spontant etter å ha lest eller hørt noe som har opprørt meg, og endt med å le høyt av det jeg lager.

God respons

Det er ikke alltid lett å nå fram med ønsker om flere klimatiltak. Men nettopp derfor er det viktig å prøve ulike uttrykksformer, tenker Heidi. Geriljabroderier er iøynefallende med sine korte, og gjerne pent dekorerte budskap. Fine å dele i sosiale medier, også. Nylig ble bildene hennes vist fram på gjenbruksfesten som BKA-laget arrangerte sammen med Tou, Fretex, Naturvernforbundet, mfl. – Og det var selvfølgelig kjekt å oppleve at responsen var så god. Mange blir nysgjerrige når de ser et lite bilde med tekst. Jeg samler også på gamle, fine rammer til broderiene mine – det er med å understreke budskapet, der det gjelder å ta vare på det vi har, i stedet for å bruke og kaste og øde med ressursene.


En dame på tv sang Mariah Careys «Can`t live» på uforståelig engelsk. Her betyr teksten at vi ikke kan leve uten kloden.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Brita Helleborg | 02.06.2024

  Kjære Heidi
  Så nydelig, frekt og morsomt. Du altså. Takk for at du finnes.

 2. Lillian | 02.06.2024

  Fantastisk, Heidi! Du er savnet i Egersund <3

 3. Elisabeth Tveter Briseid | 02.06.2024

  Så flotte bilder, kjære broderikollega! Ja, det er bare å bruke de talentene vi har i kampen for en levelig framtid!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*