Bare skuespill?

heidi leite 3
Demonstrasjon utenfor Equinors hovedkontor i Stavanger, før generalforsamling 14. mai: Heidi Leite med rød lue lengst til høyre.

Hva er Equinors generalforsamling? – Norges mektigste verksted for framtid, energi, klima? Eller en tom og intetsigende forestilling, der kritikk, motforestillinger, nye idéer og perspektiver – alt sammen preller av som vann på gåsa? Heidi Leite tenker høgt i Stavanger Aftenblad, etter å ha vært vitne til skuespillet på nært hold.

Av Heidi H. Leite
Besteforeldrenes klimaaksjon

Equinors generalforsamling gikk av stabelen ganske nylig. Jeg var der som aksjonær og klimaaktivist, med en aksje, akkurat nok til å få adgang. Seansen var et teaterstykke eller en film verdig. Redde mennesker på begge sider. De som frykter ødeleggelsen av natur, klima og livsgrunnlag for seg selv og etterslekten på den ene siden. På den andre siden de hvis største frykt er at økonomisk vekst og utbytte til eierne settes i fare. De som lytter til vitenskapen, og de som ignorerer følgene av utslippene.

Flere miljøforkjempere var i salen. De kom fra mange ulike organisasjoner, som WWF, Naturvernforbundet, Greenpeace og Besteforeldrenes klimaaksjon. Jeg tilhører den sistnevnte. I tillegg sto Extinction Rebellion utenfor og protesterte. Noen kom fra Argentina og Shetland. Urbefolkningen i Canada ba også om oljestans, og at Equinor skal holde seg unna deres områder.

De fleste innleggene som ble holdt var klimaaktivister og urbefolkning. Jeg kan ikke huske andre pro oljeutvinning- innlegg enn det som ble presentert fra Industri & Energi, og da med vekt på arbeidsplasser.

Lauren McDonald er en ung klimaforkjemper fra Glasgow. Hun var også til stede på generalforsamlingen i fjor. Hun holdt en svært sterk tale. Lauren McDonald så direkte på de fem styremedlemmene, og snakket uten manus. Fossil forbrenning er hovedårsaken til at vi hver dag setter ny rekord i oppvarmingen av havet, og dere i Equinor leser også om dette, sa hun. Likevel fortsetter dere! Hvordan kan dere? Dere fortsetter å ta, og tjener masse penger. Jeg er her på vegne av tusener av mennesker fra Storbritannia for å be dere slutte. Vitenskapsfolk, leger, unge mennesker, eldre, barn, foreldre forventer at dere prioriterer klimaet framfor inntjening på hele klodens bekostning. Og vi gir oss ikke. Alle skal få vite. Vi ber dere ikke lenger gjøre det rette, vi sier at dere skal. (Dette er en fri oversettelse av en liten del av McDonalds innlegg.)

Jeg er takknemlig for at jeg lever i et land der det er lov å si hva man mener. Styret i Equinor satt i sitt panel og tok imot. Fra mitt ståsted i salen så de ikke helt høye ut i hatten.

Men Equinor vinner likevel. Hele 69 % eies av staten, og regjeringen deler stadig ut nye letekonsesjoner, tross Parisavtalen. Stavanger Aftenblad var til stede. De formidlet en prat med Jude Cutler som representerte Canadas urbefolkningsgruppe Mik`maq, skotske Lauren McDonald og argentinske Juliana Orihuela. Det er da noe! Men hvor var de andre mediene? Hva med NRK? Vel og merke delte de en snutt fra McDonalds innlegg på fjorårets generalforsamling. Det holder ikke, og gir klimaaktivister en følelse av å bli tiet i hjel.

Uansett vinner styret og de store aksjonærene. Alle forslag fra miljøvernerne ble stemt ned. Og vi besteforeldre i BKA, som stilte med medlemmer fra hele landet, inkludert mange lokale medlemmer, ble ignorert av media. Styret kommenterte heller ingen av innleggene.

Derfor tipser jeg manusforfattere der ute: – Kjøp en aksje, og du har tillatelse til å bli med neste år. Lag en forestilling, og sett den opp på alle scener. Et stykke tatt fra norsk virkelighet. Jeg lover god, men trist underholdning.


Tidligere på dagen, under BKA-demonstrasjon i Stavanger sentrum, Heidi Leite i samtale med to russejenter.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Jarle Sylta | 26.05.2024

    Det er tvilsomt om styret i selskapet styrer noe annet enn innkjøp av dyre kjoler og dresser til seg selv ,og kanskje også sted for sine møter samt maten som skal spises.Det virker som en tafatt gjeng omgitt av klisjeer uten vilje til nytenking.Det er vel derfor de sitter der de sitter.

  2. Heidi H. Leite | 26.05.2024

    Tusen takk, Linda! Skal prøve å få med meg det seminaret.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*