Smålige Equinor

equinor demo stvg
Generalforsamling 2022: Denne typen konfrontasjon må Equinor og aksjonærene tåle – og sette pris på, mener Gro Nylander.

Under årets generalforsamling i Equinor ble Besteforeldrenes klimaaksjon og andre protestanter forsøkt gjemt bort bak et digert teltduk-gjerde på utsida. Hvorfor så smålige? spør Gro Nylander i Stavanger Aftenblad. Hun er aksjonær og mangeårig besteforeldreaktivist, – og mener Equinor heller burde takke oss for våre kritisk innspill.

I år hadde Equinor hengt opp en stor hvit teltduk som hindret demonstrantene fra å komme i kontakt med aksjonærer på vei inn til generalforsamlingen.

Vi står der trofast – år etter år – utenfor generalforsamlingen. Besteforeldrenes klimaaksjon, med våre røde hatter og banneret: Barnas klima – vår sak! Greenpeace, Natur og Ungdom, Legenes klimaaksjon. Årlig dukker det også opp representanter for utenlandske organisasjoner. Med store kostnader og besvær kommer de seg til Stavanger. Fra Australia, Canada, i år fra Argentina. De tigger om at Equinor må skrinlegge sine klima- og naturødeleggende planer i deres land.

Smålig behandling

Alltid fredelig og vennlig, men inntrengende, roper vi noen slagord, synger noen sanger, veksler noen ord med interesserte aksjonærer på vei inn. Tidligere har vi vært møtt med vennlighet, adgang til å kjøre fram materiell, kaffe, ja til og med toalett-tilgang. Ikke så i år. Smålig.

De fleste aksjonærer ble geleidet inn bakveien, som i fjor. De få som brukte hovedinngangen passerte oss gjennom en «tunnel», et høyt, solid, hvitt teltduk-gjerde. Det skulle beskytte dem mot å se og snakke med idealistene som varslet om klimaendringene. De som skjer alt nå. De som varsler overhengende fare for kloden. De som utgjør den største helsetrusselen mot menneskeheten på mange tusen år.

Noen av oss som sto der er aksjonærer i Equinor. Vi skifter til korrekt generalforsamlings-antrekk og får fem minutter hver på talerstolen for å begrunne våre aksjonærforslag. Uten unntak blir de nedstemt av hovedaksjonæren staten, som glatt overser at staten – det er folket. Representert blant annet av oss som sto utenfor og ble så dårlig behandlet.

Styret bør gå

Hva er det Equinor er redd for? At egen samvittighet skal våkne og tvinge selskapet til å holde løftene sine om stor satsing på grønn energi, mens det fossile gradvis trappes planmessig ned?

Equinor burde takke oss, og følge våre innspill. Selskapet gjør gjerne det, noen år etter at vi har fremmet dem. I mellomtiden søler Equinor bort mange milliarder på mislykkede utenlandssatsinger. Selskapets enorme inntekter skyldes nå mere krigen i Ukraina og oljeprisene, enn god ledelse. Derfor foreslår flere aksjonærer at styret bør vurdere sin stilling.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Jarle Sylta | 28.05.2024

  Kanskje den dårlige behandlingen viser at selskapet er en viktig del av den internasjonale opptrappingen av konflikter.Hvis man skal krige,trenger man olje.Da passer det dårlig at noen forstyrrer denne iveren etter å bidra til mer ødeleggelse.

 2. Synnøve Torgersen | 01.06.2024

  Til Besteforeldrenes klimaaksjon,
  takk for at dere også står på for saken på Equinors generalforsamling . Fortsett med det. Klimapolitikk og fredssak er endel av betingelsene for et gode livsvilkår for jordklodens liv.
  Hilsen Synnøve Torgersen

 3. Bjørghild des Bouvrie | 10.06.2024

  Utrolig barnslig, denne duken som Equinor brukte til å skjerme sine aksjonærer på vei inn mot generalforsamlingen! Må vi frykte at dette er nivået til bedriftens tankeverden?
  SUKK!!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*