Strikk for livet!

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    lørdag 13. apr 2024
  • AV:
    Redaksjonen
strikke 1
Alle bilder: Ivan Chetwynd

Glem maling og tomatsuppe til å kaste på kunstverk. Nå er det strikkepinner som gjelder i kampen for en bedre verden. Noen strikker selbuvotter for å skaffe nødhjelp til folk i Gaza. Og opprørske mødre strikker skjerf. Lange skjerf, varme skjerf! Ikke bare til å legge rundt halsen på poden, men til å legge rundt nasjonalforsamlingen vår!

Å strikke en bedre verden
Av Ivan Chetwynd

Det er Mothers’ Rebellion, Mammaopprøret, som har brukt mange uker til å lage et strikketøy på ca 300 meter. Nå ligger det rullet sammen i en barnevogn i remser på 100 meter. Men vil det være langt nok til å ligge rundt hele Stortinget? Vaktene ville ikke la mammaene legge det på Løvebakken – politikerne ville vel ikke ha det for tett innpå seg, – så det måtte være langt nok til å nå til Eidsvolls plass. Og det var det!

Strikketøyet skulle markere en grense, en grense for vårt forbruk og spesielt for vår bruk av fossilt brennstoff.

Det var nemlig 12. april, Norges overforbruksdag – dagen der nordmenn har brukt opp alle de naturressursene som naturen kan erstatte i løpet av året. Alt som vi bruker fremover tærer på arven vi etterlater våre barn og barnebarn!

«Vi vil ikke ofre våre barns fremtid for å forlenge oljealderen», sa Mari Nythun Utheim i sin appell. Og det lange strikketøyet er ikke bare strikket av garn, fortalte hun. «Vår grense er strikket av bekymring, usikkerhet og frykt, men også av glede, kjærlighet og samhold.»

Blant de mødre, fedre, bestemødre og bestefedre som var med på å rulle grensen ut og holde det oppe, var seks BKA-er med røde hatter. Mange forbipasserende tok imot løpesedler som forklarte om aksjonen; og de som ikke var med i Oslo fredag ettermiddag kan se en reportasje fra markeringen i Dagsrevyen.


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*