Nei takk …

writing

«Takk for teksten du har sendt oss. Dessverre fant vi ikke plass til innlegget ditt denne gangen …» – Flere vil kjenne seg igjen i slik tilbakemelding fra debattredaksjonene i avisene. Noen ganger er tekstene for dårlige, slik er det bare. Andre ganger fortjener de så avgjort å nå ut og bli lest av flere. Her kommer et eksempel på det siste …

Alf Engdal er aktiv i BKA i Trondheim. Han sitter også i landsstyret, og er særlig opptatt av spørsmål som gjelder samferdsel, klima og miljø. En kommentar i Adressa til Nasjonal Transportplan, fra en lokal FrP-er, fikk ham til å gripe pennen fatt. Her er det korte og opplysende  svaret hans – som den samme Adressa ikke fant plass for:


VEI ELLER JERNBANE?

Sivert Bjørnstad, FrP, har et innlegg i Adressa mandag 8. april om Nasjonal Transportplan (NTP). Bjørnstad ønsker seg ny regjering i 2025. Da kan det igjen bli fart på veiutbygging i Norge. Ønsket er feil. Nå må det satses på skinnegående løsninger, jernbane og bybaner.

Til Bjørnstads informasjon så har vi globalt en pågående klimakrise, energikrise og naturkrise. Elektriske tog slipper ikke ut klimagasser. Et godstog bruker 85 % mindre energi pr. tonn-km enn en lastebil. Tog i høy hastighet bruker under halvparten av energien til en el-bil for hver person-km. En dobbeltsporet jernbane vil ha samme kapasitet til å frakte gods som en 15-felts motorvei. Biltrafikk står for over 40 % av utslipp av mikroplast i Norge. Elbiler gir minst like mye utslipp av mikroplast som fossilbiler fordi de er tyngre.

Fremskrittspartiets kinderegg, Nye Veier AS, har vært og er en katastrofe for miljøet. Nå må vi slutte å bygge store motorveier. Rita Ottervik kalte i et avskjedsintervju E6-Øst for en skandale, et vedtak om regulering som Trondheim kommune ble ‘pisket’ inn i. Når skal vi lære av historien?

Til orientering, vi er ikke imot nødvendig veiutbygging knyttet til sikkerhet, rassikring etc. Slik utbygging er nødvendig flere steder i landet.

Alf Engdal,
medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Jarle Sylta | 15.04.2024

  Ekkolandet

  Berg kneiser her
  i nord som i sør,
  så du kan ropa
  kva du vil
  og få det i retur.

 2. Yngvar Asbjørn Olsen | 16.04.2024

  Dette var svakt av Adressa. Som den største regionavisen burde redaktøren føle ansvar for at motstemmer kommer til uttrykk i samferdselspolitikken, ikke bare FrPs meningsfeller. Det saklige innlegget til Alf ville mange hatt utbytte av å lese.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*