De store spørsmåla

Froland 1
Klimakunnskapsformidler Svein Tveitdal heime i Froland. På torsdag denne uka er han i Sortland. Foto: H Wiik

Hvor står vi i dag? Hvor går vi, og ikke minst: Hva gjør vi? – Det er store spørsmål som står i fokus når tidligere FN-direktør og klimaaktivist Svein Tveitdal kommer til Sortland i Vesterålen. Torsdag denne uka skal han treffe og snakke med både skoleelever og besteforeldre og andre, som tar turen til «Hermetikken» på kveldstid.

Klimaalvor og klimahåp

Jeg er svært glad for at vi har fått med oss Svein på disse arrangementene, sier Wenche Cumming, som er leder for lokallaget av BKA i Vesterålen. – Det er ikke mange som kan snakke med større autoritet om klimautfordringene. Han har fulgt klimatoppmøtene på nært hold siden 1997. De fem siste åra har han vært utsending til toppmøtene fra Forum for Utvikling og Miljø og Besteforeldrenes klimaaksjon, og har formidlet inntrykkene derfra i flere kanaler.
– Ikke minst viktig er det at Svein bidrar til å spre håp og vilje til å gjøre noe med problemene. Ikke ved å legge skjul på alvoret, for det er stort, og alle har krav på å vite hvor vi står. Men gjennom å tale til ansvarsfølelsen hos alle som tar sin foreldre- og besteforeldrerolle på alvor. Det er fortsatt mulig å begrense klimaskadene. Men myndighetenes forsøk på å ri flere hester og berolige oss, står ikke til troende, – også dét er en viktig del av hans budskap til oss!

Fra Froland til Dubai

Wenche oppfordrer alle til å lese intervjuet med Svein Tveitdal for et par år siden – der vi møter ham heime i Froland, på småbruket der han vokste opp. Her snakker han bl.a. om feilgrepene som er gjort i arbeidet med å få på plass forpliktende internasjonale klimaavtaler, og sine egne erfaringer som FN-direktør. Hvordan har vi kommet i en situasjon der den globale oppvarmingen bare ser ut til å fortsette, ubønnhørlig – til tross for all god klimakunnskap og over 30 år med klimatoppmøter?

Se også samtalen med Svein Tveitdal etter at han kom tilbake fra klimatoppmøtet i Dubai i fjor høst. Video produsert for Besteforeldrenes klimaaksjon ved Ivar Minken:


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*