Folk flest

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    tirsdag 12. mar 2024
  • AV:
    Redaksjonen
globe folk flest

Hva er mennesker over alt i hele verden enig om? Hvilket spørsmål svarer folk flest ganske likt på i Kina og Taiwan, i Algerie og Tadsjikistan, på New Zealand og i Bolivia, i Serbia og Kosovo, i Ukraina og Russland, i Israel og Egypt, – ja, også i Norge? Jo, at de ønsker å se en mer resultatorientert klimapolitikk, og at de vil bidra selv!

Myten om at det er folks motstand mot endringer som er problemet, er – ja, en myte. Det viser en stor undersøkelse som ble gjennomført som en del av The Gallup World Poll i 2021–22. 130 000 tilfeldig utvalgte mennesker, 1000 fra hvert av 125 land ble intervjuet, enten på telefon, eller ansikt til ansikt der telefonnettet ikke er så godt utbygget.

Nyheten om denne undersøkelsen var offentliggjort i Nature Climate Change 9. februar i år. Men den er vel verd å minne om enda en gang: 92 prosent av verdens befolkning bor i landene som var med i undersøkelsen, og de står til sammen for 96 prosent av verdens klimautslipp. 89 prosent, altså nesten 9 av 10, svarte JA på spørsmålet «Bør regjeringen gjøre mer for å bekjempe global oppvarming?»

Det går vel ikke an å gi en tydeligere marsjordre til våre politikere! Klima er for viktig til politisk kjekling: Bygg opp et tverrpolitisk samarbeid og få jobben gjort! Folk flest vil bidra! «Er du villig til å bidra med en prosent av husholdningens inntekter for å motvirke global oppvarming?» Flere enn to av tre mennesker svarer JA også på det spørsmålet. Det er ikke bare løst snakk, folk mener det de sier.

I USA gjorde de en undersøkelse som viste at de som svarer ja, faktisk bidro med 43 prosent mer penger til klimatiltak, og det var fra 21 til 39 prosent mer sannsynlig at de i hverdagen gjennomførte tiltak som å unngå å bruke fly og bil, redusere kjøttforbruk, bruke fornybar energi og endre sine handlevaner.

Hva svarte folk flest Norge? Jo, her var 67,1 prosent villige til å bidra med en prosent av inntekten for å motvirke globale klimaendringer. Nesten nøyaktig på gjennomsnittet i verden, som er 69 prosent. Og naboen er mer opptatt av klima enn du tror; slik er det også over alt. Når folk ble fortalt at mange andre ville bli stilt samme spørsmål – og bedt om å anslå hvor mange om ville svare JA, anslo de det til bare 43 av 100.

Og det er kanskje ikke så rart? Vi som gjør klimavennlige valg i hverdagen, føler ofte at vi står alene. Skepsis og latterliggjøring tar uforholdsmessig stor plass i kommentarfeltene, i media får andre saker mer oppmerksomhet og helt opp på ministernivå kan vi oppleve lite forståelse. Vi er sosiale vesener, vi blir påvirket av andre. Det er lettere å leve klimavennlig og støtte en klimavennlig politikk, når vi vet at mange andre også gjør det.

DET VET VI NÅ. SÅ KJÆRE KLIMAVENNER: VI ER MANGE, VI ER FAKTISK FLERTALLET, VI ER FOLK FLEST!

(først publisert i Stavanger Aftenblad)


Norske besteforeldreaktivister i New York september 2014: Ready for the People’s Climate March.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Fredrik Arentz | 16.03.2024

    Hele verden er enig i at det må en resultatorientert klimapolitikk til. Det andre emnet alle mennesker må være enige om – er at det må være fred – og slutt på all krig! (Arve Tellefsen etter en fredskonsert i Olavshallen i går). En resultatorientert fredspolitikk! Alle vet at militær forurensing ikke kommer med i klimaregnskapet. BFA hadde dette i sin redaksjonelle sak i juli 2019. På bakgrunn av klimatoppmøtet i Paris 2015. Skikkelig bra. Burde vært med her også.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*