Flere nattog takk!

nattog logo

Fredag 12. april har BKA markeringer flere steder i landet, og først og fremst på de store nattog-destinasjonene. «Velg klimasmart, velg toget» er parolen, og målet er å gjøre flere oppmerksom på muligheten for en forbedring av langdistanse-tilbudet, – og få myndighetene til å satse offensivt på det miljøvennlige og hyggelige nattoget!

For oss som liker lange reiser med tog er det nedslående å se hvordan ting har utvikla seg i landet vårt. Ikke bare har arbeidet med å gi oss raskere togforbindelser stagnert. For 50 år siden hadde NSB 100 sovevogner og opp mot 10 nattog-relasjoner. I dag er dette redusert ned til bare 20 vognene og 4 relasjoner.

Det siste som ble borte var det populære nattoget til København, som Danmark nylig har tatt initiativ til å få tilbake, i samarbeid med norske myndigheter. Norge nøler, og dette er noe av bakgrunnen for nattog-aksjonen i april. Da stiller vi med bannere og løpesedler i Stavanger, Bergen, Oslo, Bø, Molde, Trondheim – og kanskje et par andre steder.

«Regjeringen vil forbedre nattog-tilbudet», står det i Hurdalserklæringen. Besteforeldrenes klimaaksjon krever at denne lovnaden blir fulgt opp med:

 • Radikal forbedring av norsk jernbane, med overføring av midler fra veibudsjettet.
 • Regjeringen må overprøve Norske Tog og ta styring over nattog-tilbudet.
 • Nye nattog-strekninger må etableres. De gamle må få økt kapasitet.

En god begynnelse vil være et raskt, raust og positivt svar på danskenes ønske om å få tilbake nattoget til København. På litt lengre sikt må trenden snus. Nattog-tilbudet kan forbedres uten store nye investeringer i jernbanens infrastruktur. Nå forventer vi litt action fra samferdselsmyndighetene. Den politiske debatten denne våren vil i stor grad seg om ny Nasjonal Transportplan. Vær modig, tenk nytt, tenk klimasmart!


Bergen: Besteforeldrene i full gang med å forberede aksjonen 12. april, med eget tog-opptog og nattluer!

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Helen Remen | 01.04.2024

  Klimatog???
  Er det en vits?
  Hva med nordlendinger nord for Bodø? Det er i praksis hele Nord Norge!
  Klimatog? Ja, takk! Helst så fort som mulig! Og takk til begge deler, både klima og tog!
  Start bygging NÅ!

  Helen Remen
  Sortland i Vesterålen

 2. Anne-Grethe Gregersen | 03.04.2024

  Blir stolt av å være medlem. Hva med å legge inn at VANLIGE folk vil ha flere og bedre tog framfor vei. Toget til og fra Bergen er stadig forsinket og det er for få soveplasse. Men vi trenger ikke mer vei. Trafikken hjem fra fjellet over Sollihøgda gikk som smurt i 50 og 60km/t og ingen klager. Den nye veien som bygges der nå er et eksempel på å være unødvendig og mijøødeleggende. Anne-Grethe Fredrikstad/Nesbyen

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*