Skjebnedag for havbunnen

gruvedrift 2
Foto: Andrew Kroglund

Til tross for massiv kritikk går Norge videre med gruvedrift-planer på havbunnen. Tirsdag sto miljøbevegelsen samlet utenfor Stortinget der voteringen fant sted. Det var kaldt i lufta, men oppmøtet var godt, og det varmet at aktivister fra Frankrike hadde tatt turen for å fortelle at 500.000 mennesker verden over har signert et protest-opprop.

Miljøvernagenter og Besteforeldre sammen mot uansvarlig gruvedrift. Foto Andrew Kroglund

De norske planene har vært gjenstand for kraftig internasjonal kritikk, og blant annet har EU-kommisjonen uttrykt bekymring. Mer enn 100 EU-parlamentarikere og politikere fra flere europeiske parlamenter sendte et åpent brev til Stortinget i november der de ba norske politikere om å stemme imot regjeringens åpningsforslag. Det innebærer  å åpne et område nesten like stort som Italia for gruvedrift på havbunnen. Området ligger i Arktis, mellom Svalbard, Grønland, Island og Jan Mayen. Det vil si at gruvedrift på havbunnen vil skje lenger nord og lengre fra land enn Norges kontroversielle olje- og gassvirksomhet.

Selv om det er ille at Stortinget gå videre med planene, finnes det fortsatt håp om å stoppe industrien. Det er vedtatt at spørsmålet om utvinning skal til ny behandling i Stortinget, sier Andrew Kroglund, generalsekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon. – Her er det ingen grunn til å haste av gårde. Vi må ha et generasjonsperspektiv på det vi gjør. Vi har en plikt til å tenke på dem som kommer etter oss og hvordan deres verden vil se ut. Raner vi kloden for ressurser, og etterlater naturen i en sårbar tilstand, skaper vi dårligere livsbetingelser både for barna og barnebarna våre. La oss vise oss som gode voksne og rollemodeller som tar kloke beslutninger.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*