Nattoget til Køben

tog-kobenhavns-hovedbanegard-astrid-maria-busse-rasmussen_
Fra Københavns hovedbanegård. Foto: Marie Busse Rasmussen, DSB

Fram til år 2000 kunne du sove deg gjennom Sverige og våkne i den danske hovedstaden. Denne muligheten vil danskene ha tilbake. Mens regjeringa her hjemme synes det blir for dyrt, og nøler. Nå har BKA sendt et brev til samferdselsministeren, der vi viser til togløftene i Hurdalsplattformen, og ber om en mer positiv norsk respons.


Kjære statsråd Nygård!

i Hurdalsplattformen står det at regjeringa vil «forbedre nattog-tilbudet». Dette er noe vi i Besteforeldrenes klimaaksjon setter stor pris på. Nattog er klimasmart, effektivt og hyggelig – og tilbudet kan forbedres uten store nye investeringer i jernbanens infrastruktur.

Desto mer skuffet ble vi da vi fikk se responsen på initiativet fra den danske regjering for å få tilbake nattoget mellom Oslo og København. Vi viser til og legger ved et skriv fra vårt medlem Svein Skartsæterhagen. Han er pensjonert jernbaneplanlegger, og har sågar skrevet et Jon Fosse-inspirert dikt i sakens anledning!

Denne enkeltsaken reiser selvfølgelig også spørsmålet om hva regjeringa gjør mer generelt for å følge opp tog-lovnadene sine. Hva menes med «forbedre», og hva blir gjort, på kort og lang sikt? Jf Norske Tog og innkjøpet av nye tog, der kapasiteten når det gelder sengeplasser faktisk blir redusert.

Vi imøteser et svar på disse viktige spørsmålene, og vil gjerne også møte departementet for å drøfte dem nærmere. Målet vårt er å bidra til et bedre togtilbud. Får vi det til, kan statsråden regne med enda en blomst fra oss, slik vi takket ham med da normen for motorveiutbygging ble lagt om med redusert fart og antall kjørefelt.

Med vennlig hilsen
Linda Parr, styreleder Besteforeldrenes klimaaksjon


Nattog Oslo–København
Av Svein Skartsæterhagen
pensjonert jernbaneplanlegger

I mange år har vi savnet – bedre tog til Europa;
uten så mange bytter og så mye plunder,
og med nattog!
Så vi kan sove oss fram uten å bruke så mye tid.

Men dette er vel bare nordmenns drømmer;
vil svensker, dansker og tyskere ha slike tog?

Nå har danskene rekt oss ei hand;
de har satt av penger til nattog mellom Oslo og København,
og den danske ministeren har spurt den norske ministeren
om ikke han òg vil ha slike tog,
men den norske ministeren svarer ikke;
han er taus; han er flink til det, han – når det gjelder tog.

Men vi vil ikke ha taushet – vi vil ha handling;
handling i klimaets og miljøets navn,
slik at vi kan reise på en god og behagelig måte,
uten å gjøre så mye skade med reisinga vår.
Hvorfor vil ikke ministeren det?

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Gro Nylander | 11.01.2024

    Veldig bra, viktig sak! Med dansk mor har jeg mange glade minner om å våkne utsovet i Kbh etter en trivelig tur m natt-toget. Det vi togentusiaster bys i dag for å komme til DK er togbytte i Sverige midt på natten. Avisinnlegg? Stå på! 🤗

  2. Pingback: Dialog om nattoget - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

  3. Cecilia von Garaguly | 15.02.2024

    Det är ett fantastiskt initiativ från danska myndigheter! Nattåg till Köpenhamn är starkt efterlängtat av många! Min familj träffar varje sommar släkt och familj i Danmark. De är från Stockholm och har så fin resa… Är glada och utvilade! Vi kommer fram som vrak… Jag vill gärna höra argumenten mot nattåg Oslo-Köpenhamn. Vänligen svara Besteforeldrene!🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*