Elefanten ute av rommet

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  søndag 10. des 2023
 • AV:
  Redaksjonen
Svein Tveitrdal COP28

I nesten 30 år med klimatoppmøter har hovedårsaken til klimakrisen, brenning av kull, olje og gass, vært elefanten i rommet det bare ble snakket om i korridorene. Fossilindustrien og vertsland har klart å holde temaet fra agendaen. Men nå er elefanten ute og brakt til forhandlingsbordet; av en representant for oljeindustrien selv.

Svein Tveitdal er tidligere direktør ved FNs miljøprogram UNEP, med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel. Under COP28 er han akkreditert utsending for BKA og Forum for utvikling og miljø, slik han også har vært ved tidligere toppmøter. Han skriver møterapporter og refleksjoner for nettsida.

Utfasing av kull, olje og gass hovedspørsmål

Oljedirektør og president for COP28, Sultan Al Jaber, ønsker at fossilindustrien skal delta rundt bordet og være en del av løsningen. Men utviklingen på møtet har kanskje ikke gått hans vei. Utfasing av kull, olje og gass er blitt møtets heteste tema. Så langt har 106 land bedt om utfasing, og vi har fått et utkast til avtale som inkluderer en rekke alternativer. Det mest ambisiøse alternativet krever utfasing av fossilt brensel i tråd med best tilgjengelig kunnskap, mens andre forplikter seg til nedfasing av «unabated» fossilt brensel (dvs. der det ikke er brukt karbonfangst og -lagring). På bordet ligger også et alternativ der fossilt brensel i det hele tatt ikke blir omtalt.

Første OPEC-intervensjon i forhandlingene

OPECs generalsekretær Haitham Al Ghais sendte denne uken et brev til sine 13 medlemsland og 10 russisk-ledede allierte om å avvise enhver omtale av fossilt brensel i den endelige toppmøteavtalen. Han advarte om at «utilbørlig og uforholdsmessig press mot fossilt brensel kan nå et vippepunkt». Videre i brevet skriver han at en klimaavtale som retter seg mot fossilt brensel «i stedet for utslipp», kan «sette vårt folks velstand og fremtid i fare». Det lekkede brevet har blitt møtt med voldsomme motreaksjoner på møtet. Den franske energiministeren Agnès Pannier-Runacher sa fra talerstolen lørdag at hun var «lamslått over uttalelsene fra OPEC», og la til at «OPECs posisjon setter de mest sårbare landene med den fattigste befolkningen i fare som de første ofrene». Spanias miljøminister, Teresa Ribera, kalte utspillet «motbydelig».

Vil ikke gi resultater på kort sikt

Slutterklæringen om fossil energi gjenstår å se, men vil nok ikke på kort sikt få noe å si for utslippene. Oljelandenes posisjon er å ta i bruk teknologier som karbonfangst- og lagring, og hydrogen, for å fortsette som før. De ønsker at slike løsninger skal inn i slutteksten. I et møte i går der representanter fra ForUM møtte Stortingets energi- og miljøkomite ble medlemmene spurt om de trodde noen av de 20 største produksjonslandene av olje og gass ville endre planene etter dette møtet. De fleste lot være å svare; Lars Haltbrekken fra SV trodde det ikke. Han har nok rett. Selv om nåværende planer ifølge FNs miljøprogram vil gi mer enn dobbelt så store utslipp i 2030 som det 1,5 °C-målet krever. Et mål som ifølge forskerne nå i praksis er uoppnåelig.

Kampen videre om hvor mange tidels grader mer vi klarer å stoppe oppvarmingen på, er likevel uhyre viktig. Her representerer COP28 i Dubai et historisk vendepunkt. Utfasing av kull, olje og gass kommer for all framtid til å stå sentralt i forhandlingene på klimakonferanser. Dette gir håp. Årets rekordstore katastrofer i alle verdensdeler vil bare akselerere med dagens utslippstrender. Kravet til rask utfasing av fossil produksjon vil øke, selv om vertslandet for toppmøtet har stor påvirkning på agenda og forhandlingsopplegg. Neste år arrangeres COP29 i Azerbaijan. Det blir tredje år på rad i et land med oljeavhengig økonomi. Miljøbevegelsen er med god grunn skeptisk. Men i 2025 arrangeres COP30 i Brasil, og president Lula har sagt han har store ambisjoner. Jeg tror innstramning av olje- og gassproduksjon kan bli betydelig allerede der.

Umusikalsk norsk hjemmeposisjon 

Det sier seg selv at en strategi om «utvikling, ikke avvikling» av norsk olje- og gassproduksjon – langt forbi 2050 – blir helt umusikalsk i det forhandlingsklimaet vi nå ser utvikle seg. Posisjonen strider også mot råd fra FN, forskere og en voksende opinion verden over. Jeg er ikke i tvil om at klimatoppmøtet i Dubai kommer til å sette et større og tydeligere press på dagens norske olje- og gasspolitikk, og at det vil øke i årene som kommer og på konferansene framover.


Fra gårsdagens møte mellom ForUM og Energi- og miljøkomiteen. Foto: Ane Serreli

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Tone toft | 11.12.2023

  Det er interessant å følge med på dine rapporteringer Svein. Du er dyktig i dine sammendrag fra Dubaimøtene. Jeg er veldig spent på sluttresultatet. Er også fortvila fordi fossilkreftene er så store og gjennomgripende, og det tjener ikke klodens beste. Det virker som et rått spill hele greia. Tenk at så mye global styresmakt med vitende og vilje er villig til å føre en politikk som fører oss alle – og særlig kommende generasjoner mot en katastrofal klima og naturkrise…ja; etn kollaps av vårt livsgrunnlag. Det er utilgivelig.

 2. Oddmund Enoksen | 11.12.2023

  Hvis BKA ønsker å bli tatt seriøst, nytter det ikke med et ensidig fokus på olje og gass. Vi trenger meir fornybar kraft for å kunne fase ut fossil energi. Og da kommer vi ikke utenom å bygge ut vindkraft på land. Men det vil ikke BKA. – Hvor skal da BKA henta den nye krafta vi trenger?

 3. Inge Bakke | 13.12.2023

  Oddmund Enoksen: Jo, det nytter å ha ensidig fokus på fossil energi. For hvert tonn som pumpes eller graves opp av jorda, skal brukes til noe, og dette noe resulterer i siste instans til forbrenning, i all hovedsak. Og klimautslipp. For hvert tonn som ikke graves eller pumpes opp, spares dette utslippet. Samtidig vil fossil energi bli dyrere. Dette fremmer insentivet til å bygge ut og ta i bruk fornybar energi. For det er jo uttaket av fossil energi som er roten til hele problemet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*