Rasende! Pinlig!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 3. okt 2023
 • AV:
  Redaksjonen
Havaksjon 4
Gina Gylver fra Natur og Ungdom holdt hovedappellen utenfor Stortinget 2. oktober. Foto og reportasje: Ivan Chetwynd

Greta Thunberg-generasjonen er ikke død. Den er rasende! Det gjelder i hvert fall Gina Gylver, leder for Natur og Ungdom, som sto for markeringen i går av den internasjonale aksjonsdagen mot gruvedrift på havbunnen, på Eidsvolls plass. Det var en ung forsamling, særlig i begynnelsen, med noen voksne og en håndfull røde hatter.

Støres dobbeltrolle

Gina Gylver hudflettet regjeringen for den «pinlige» prosessen som har ført til planen om å åpne for leting og uttak av mineraler på Norges kontinentalsokkel. Planen er enda pinligere fordi Jonas Gahr Støre er leder for Det internasjonale havpanelet og forpliktet til å beskytte landets havområder. Regjeringen har sett bort ifra tunge faglige argumentene imot planen, som kan gjøre ubotelig skade på skjøre og for en stor del ukjente økologiske systemer i havet.

Et åpent brev til Støre ble overlevert en representant for Statsministerens kontor. Tilsvarende protester er gjennomført ved norske ambassader i 21 ulike land. Du kan lese brevet her, og hvis du ønsker – selv sende e-post til statsministeren: Send åpent brev til Støre


Skuespiller Jan Sælid leste fra Havboka av Morten Strøksnes.

Bred motstand

Karoline Andour fra WWF fortalte hvordan saken ødelegger landets rennommé internasjonalt. – Regjeringen har skuslet bort Norges troverdighet med sin oljepolitikk, sa hun; nå ødelegger den det som er igjen. Det ble vist videoklipp med hilsener fra Frankrike og USA som forsterket budskapet på et av bannerne: «Verden krever at Norge sier nei til gruvedrift på havbunnen.»

I en annen videohilsen uttrykte også Fiskebåt, interesseorganisasjon for den norske havfiskeflåten, motstand mot planen. Også havforskerne er imot – og til og med Miljødedirektoratet. Sterke næringslivsaktører som Google og BMW ønsker et midlertidig forbud mot gruvedriften. Equinor og batteriprodusenter er ikke interessert i å investere i slike gruver.

Politisk opposisjon

Et panel bestående av Arild Hermstad (MDG), Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Ola Elvestuen (V) og Syver Klæve Kolstad (RU) svarte på spørsmål fra UNICEF-ambassadør Penelope Lea. De var enstemmige i motstand mot regjeringens plan og mot Støres rolle som leder for Havpanelet. – Norge har glemt hva vi er, mente Torgeir Fylkesnes. – En havnasjon.

Et poeng som gikk igjen var at det vil ta flere år før mineraler fra havet kan bidra til det grønne skiftet, som er regjeringens begrunnelse for gruvedriften. Men vi kan ikke vente! Og det grønne skiftet bør ikke gjennomføres gjennom rasering av biologisk mangfold i havet. Syver Kolstad påpekte at ungdomspartiene har en viktig rolle i å legge press på moderpartiene. Da Penelope Lea spurte om det var mulig å samle opposisjonen mot regjeringen, foreslo Arild Hermstad at de tre partiene – gjerne sammen med Rødt – skulle danne en grønn blokk i norsk politikk.

Hvem lytter til protestene?

«Når skal dere begynne å lytte?» var tittelen på årets rapport fra Barnas klimapanel. På Eidsvolls plass denne dagen sto vi og ropte mot Stortinget: «Legg kunnskap til grunn; ingen gruver på havets bunn!» Markeringen begynte ved at Jan Sælid leste fra Morten Strøksnes’ Havboka, og ble avrundet med sang og dikt av Ravi.

Det var flere journalister til stede, også fra NRK, men saken vant ikke frem i Dagsrevyen. Demonstrasjonen ble heller ikke nevnt på avisenes nettsider dagen etter, men selve saken ble omtalt i Klassekampen og Dagbladet. Regjeringen er nok glad for tausheten: Gina Gylver mener de gjerne vil kunne gjennomføre planen uten brysom oppmerksomhet fra offentligheten. – Vi må vinne denne kampen, sa hun, slik vi gjorde da vi vant kampen om Wisting og LoVeSe. – Jeg har brukt ungdomstiden min på klimakamp, jeg håper den neste generasjonen ikke blir nødt til å gjøre det samme!


Under markeringen tirsdag var Blekkulf gjenoppstått. Vokst til å bli flere meter høy kikket han ned på forsamlingen, der det fantes mange plakater med gode slagord, blant annet om ikke å ødelegge hjemmet hans.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Bjørghild des Bouvrie | 04.10.2023

  Utrolig dum politikk, og ubegripelig at Støre viser en slik dobbeltmoral.

  Kjempebra aksjon. Jeg heier på ungdommene som står på!
  Heia, heia, heia!!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*