Besteforeldre for fred

Varde fredsveka 2023
Vardetenning under Fredsuka i Tromsø.

I Tromsø har Besteforeldrenes klimaaksjon gjennom flere år deltatt i protester mot bl.a. planene om havn for atomdrevne amerikanske ubåter. Klima- og naturkrisa er den mest alvorlige trussel mot barna våre. Bare en atomkrig vil være enda verre, mener de. Derfor var de også med da Fredsuka første gang ble arrangert i byen.

Norge mellom stormaktene
Toril Jensen, nestleder BKA Troms

I Tromsø har vi hatt FREDSUKE 21.–26. september, i anledning FNs internasjonale dag for en verden uten atomvåpen. Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Nei til atomvåpen og Nei til atomdrevne militærfartøy i Tromsø tok initiativet og mange organisasjoner støttet opp, deriblant Redd Barna. Asbjørg og Toril deltok fra BKAs lokallag i planlegginga.

Programmet var omfattende og ble til mens vi i komiteen satt og snakket sammen om hva vi tenkte kunne være bra å ha med. Temaet ble Norge mellom stormaktene – dialog eller konfrontasjon. Diskusjonen har gått høyt etter Russlands invasjon i Ukraina og mange har vært uenige om strategien fra norsk side. Det faktum at vi har Russland som nabo i nord, har satt sitt preg på debatten.

Vi hadde mange gode foredrag og deltakelse fra mange frivillige organisasjoner. Mange fine appeller ble holdt, og med deltakere i alle aldre. Ingunn hadde en appell fra Besteforeldrenes klimaaksjon.

Vi deltar i fredsuka fordi vi er opptatt av livsmiljøet for dem som vokser opp. Det er vår forståelse av sikkerhet. Klima- og naturkrisa er den mest alvorlige menneskene har stått i. Bare en atomkrig vil være verre. Klimakrisa krever umiddelbart forpliktende internasjonalt samarbeid, det motsatte av militær opptrapping og konfliktorientert krigsprofittering.

Spesielt fint vår det at vi i komiteen hadde flere flinke ungdommer. En av dagene gikk vi opp på fjellet til en påbegynt fredsvarde. Turistene ble ganske nysgjerrige, og vi forklarte villig hva det hele handlet om. En av konklusjonene denne uka, er at det russiske folket vil vi fortsatt ha dialog og vennskap med, som før. Noe annet er FEIL.

Vi hadde også en slampoet med på den første og den siste dagen av Fredsuka. Tekstene fra appellene og slampoesien tenker vi å samle og få satt permer på. De var for gode til å ikke bli tatt skikkelig vare på.


Elever fra danselinja Kongsbakken Vgs var med på fredsmarkeringen på torget under Fredsuka.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*