Til Dubai og COP28

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 20. sep 2023
  • AV:
    Redaksjonen
Svein trammen
Svein Tveitdal på trammen heime i Froland. Om to måneder går turen til Dubai. Foto: H Wiik

Om to måneder er det på’n igjen med klimatoppmøte, denne gangen i De forente arabiske emirater (UEA). Og igjen stiller besteforeldreaktivist Svein Tveitdal som akkreditert deltaker for ForUM for utvikling og miljø. – Men optimist er han ikke, innrømmer han. Dessverre har oljelobbyen fått alt for stor innflytelse over det som skjer.

Reven i hønsegården

Da det ved nyttårstider ble kjent at Emiratenes oljesjef var blitt oppnevnt som president for møtet, reagerte Svein Tveitdal og mange andre kraftig. – Det lover ikke godt for global oppvarming, sa han. – Dette er å slippe reven inn i hønsegården!

Som tidligere FN-direktør har Tveitdal fulgt klimatoppmøtene siden starten på 1990-tallet, og sett en utvikling som ikke er lovende. – Nei, dette går i feil retning. På fjorårets toppmøte i Egypt ble representanter for oljeselskapene for første gang invitert til å delta i det offisielle programmet. Mer enn 600 oljelobbyister deltok. COP28-president Sultan Al Jaber ledet også landets delegasjonen til COP27, og var med sine 1000 medlemmer den største på konferansen. På toppen av det hele er han administrerende direktør i Abu Dhabi National Oil Company.
– Interessekonflikten er med andre ord skrikende. Men dessverre blir det godtatt, og det gir resultater. Vi fikk en altfor svak slutterklæring, der petrostatene effektivt klarte å forhindre enhver henvisning til olje og gass.

Bør ikke slippe til

Tveitdal minner om at utslippene må halveres innen 2030 for å nå klimamålene. – Men virkeligheten er at oljeselskapene planlegger å øke produksjonen med 20 %. Selskapet til Ahmed Al Jaber med hele 50 %! Og de kan altså ufortrødent gå videre uten å komme i konflikt med vedtakene på klimatoppmøtene – selv om verden er på vei mot en katastrofal oppvarming på nesten tre grader.

Det høye antallet lobbyister fra fossilindustrien på COP27 ble avslørt av kampanjegruppa Global Witness. De kalte det «a polluters’ parade» og erklærte i en uttalelse: «Tobakkslobbyister ville ikke vært velkomne på helsekonferanser, våpenhandlere kan ikke markedsføre sine varer på fredsmøter. De som opprettholder verdens avhengighet av fossilt brensel, bør ikke slippe gjennom dørene til en klimakonferanse.»

Svein Tveitdal er enig. – Dessuten må arrangørlandene tilfredsstille visse krav til ytringsfrihet. Det var i praksis umulig å demonstrere i gatene i Sharm el-Sheikh, og det kan bli like vanskelig i Dubai. Jeg tenker at BKA bør oppfordre norske myndigheter til å stille krav til vertsland om å respektere ytringsfrihet og menneskerettigheter, – og at representanter for oljeindustrien blir inhabile som deltakere i de offisielle nasjonale delegasjonene.


PLACE DE REPUBLIQUE 2015: Svein Tveitdal er tidligere FN-direktør og klimaaktivist gjennom mange år. Her er han i Paris i samband med klimatoppmøtet COP21.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*