Rød hatt i New York

Anita demo NY2
Climate Reality Project er organisasjonen til Al Gore, og var sentral i den store demonstrasjonen 17. sept. Foto: Anita Halvorssen

Etter å ha vært med på Arendalsuka i august, der hun fikk oppleve gleden ved å stå på stand sammen med andre engasjerte medlemmer i BKA, var det dags for Anita Halvorssen å gå i den store klimademonstrasjonen i New York sist søndag. Det er der hun bor, så det var veldig enkelt å ta på den røde bøttehatten og bli med!

Anita Margrethe Halvorssen er jurist, forsker og forfatter. Hun har embetseksamen fra UiO og en doktorgrad fra Columbia University. Har vært rådgiver i Klima- og miljødepartementet, og er nå direktør i Global Legal Solutions, New York. Artikkelen er skrevet for vår nettside.


En god følelse

Demonstrasjonstoget gikk dagen før FN begynte sitt årlige hovedforsamlingsmøte, med spesielt fokus på klima og bærekraftsmålene denne uken.

Det var utrolig mange mennesker med, rundt 75 000 er det anslått. Tre hundre organisasjoner hadde meldt seg på. Jeg var faktisk litt engstelig for at det skulle bli opptøyer slik det har skjedd før i forbindelse med andre protestaksjoner i New York. Men heldigvis – det hele gikk veldig fredelig for seg.

Jeg gikk sammen med Climate Reality Project, organisasjonen til Al Gore, den tidligere visepresidenten, der jeg også er medlem. Men jeg hadde på meg den røde hatten til BKA – selvsagt! Som dere ser hadde fått en plakat der det sto «This is our home», med bilde av kloden.

Etter å ha stått i over en time litt nedenfor Central Park ved Broadway og 7. gate var vi endelig avgårde mot FN-bygget. Utrolig hvor sliten en blir når en står i over en time og venter på at klimatoget skal begynne. Og så gå så langsomt at en strekning på to kilometer tok over to og en halv time. Men hva gjør en ikke for å redde klimaet.

Togets hovedparole var «End fossil fuels». Det var også plakater der det sto slutt med oljeleting, og at Biden må erklære en klimakrise slik at han får han større fullmakter til å gjennomføre klimatiltak. Det var folk i alle aldre, musikk og leven. Mye morsomt for å få oppmerksomhet. Det var spådd regn, men vi smeltet nesten i solen.

Å gjøre noe mer enn bare skrive om klimaendringene slik jeg har gjort innenfor jussen – og også i en roman jeg har gitt ut, var en god følelse, slik som besteforeldreaktivister hjemme i Norge har gjort i over ti år. Det hjelper å faktisk gjøre noe istedenfor å bare klage på at vi ikke når klimamålene!

Foto: Anita Halvorssen

Norge i skammekroken

Ved det ekstraordinære klimatoppmøte i dag (20. sept.) arrangert av Antonio Gutteres, FNs generalsekretær, er det bare land som har troverdige, konkrete klimatiltak som får taletid. Norge er ikke blant dem, det skal vi merke oss. Det understreker at Norge ikke tar grep, men fortsetter med olje- og gassvirksomhet som jo er årsaken til klimaendringene. Nå får det internationale samfunnet litt mere innsikt i hva som egentlig skjer i Norge med sin «utvikle, ikke avvikle» strategi. Det er jo flaut. Jeg ville sagt at det er en skandale at vi ikke har begynt med utfasingen for lenge siden, vi har jo visst om konsekvensene av å bruke av fossil brensel i flere tiår!

Ftot: Anita Havorssen

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*