En Askeladd fra nord

shades

Det bor en underlig gråsprengt en, langt mot nord. Han er en moderne Askeladd, alltid på leting etter nye tanker som kan bringe ham videre. Han går sine egne veier, og brødrene hans – og samfunnet rundt – ser vel på ham som en særing. Det dreier seg om professor i økologisk økonomi ved Handelshøyskolen i Bodø, Ove Jacobsen.

For et lydhørt publikum på Litteraturhuset i Oslo lanserte Jacobsen og forlaget New Deal Publishing den 5. september boka 55 shades of green. Hvorfor ny økonomisk praksis både er nødvendig og mulig.

Av Andrew Kroglund, generalsekretær BKA, som var med og ledet debatten etter forfatterens innledning.

Boka presenterer ledende forskere, tenkere og praktikere innen økologisk økonomi. Artiklene er tidligere publisert i tidsskriftet Pengevirke i perioden 2008-2023. Gjennom artiklene, og en nyskrevet innledning, presenterer Jakobsen en bred forståelse av økologisk økonomi som både er mangfoldig og samtidig et alternativ til tradisjonell økonomisk teori.

Som det står bak på baksiden av boka: «Jakobsens 55 artikler er «gode hjelpere» for alle som ønsker et lett tilgjengelig, men samtidig et faglig solid grunnlag for å kunne transformere egen hverdag, virksomhet eller samfunnet i en mer holdbar retning. Boken er spesielt nyttig for alle som arbeider med grunnleggende eller radikal endring enten det er mindre lokale prosjekter eller brede og utfordringsbaserte satsinger nasjonalt og internasjonalt.»

I tillegg har banksjef og daglig leder i Cultura Bank, Jannike Østervold, skrevet et forord, og Lars Wang i New Deal Publishing har skrevet et svært interessant etterord.

Det ble en livlig diskusjon rundt temaet økologisk økonomi i et bredere samfunnsperspektiv, ledet av Andrew P. Kroglund. Ove Jacobsen, forlegger Lars Wang og daglig leder i Cultura Bank Jannike Østervold var med. I tillegg besto panelet av professor emeritus samfunns- og trygdemedisin, Gunnar Tellnes, ved Institutt for helse og samfunn ved UiO. Han er også leder av Nasjonalt senter for Natur/Helse/Kultur, som holder til ved Asker. Han så mange synergier mellom en ny økonomiforståelse og bedre folkehelse. Seniorforsker og programkoordinator Hege Westskog ved Forskningssenteret Include, UiO, så det hele fra et perspektiv som søker en rettferdig og inkluderende energipolitikk

Ove Jakobsen leder Senter for økologisk økonomi og etikk i Bodø, og har en doktorgrad fra Norges Handelshøyskole og er cand.philol. fra Universitetet i Bergen. Gjennom flere tiår har han vært sentral i formidling og utvikling av økologisk økonomi gjennom flere bøker, et stort antall artikler, undervisning og foredrag i inn- og utland. Han er også en aktiv tilrettelegger i lokale utviklingsprosesser blant annet gjennom innovative utopiverksteder, og kaller seg en «sporveksler» i omstillingen til økologisk økonomi. Nå er også Jakobsen aktiv medvirker i Bodø Europeisk kulturby 2024, der også økologi og økonomi blir tema.

I eventyret er det alltid Askeladden som til slutt vinner både prinsessa og halve kongeriket. Ove Jakobsen kan ikke sies å ha lyktes på samme måte, men hans tanker vinner stadig nye forbundsfeller og tiden jobber for hans syn.

Bestill boka her

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*