Nok er nok

cruise 4
Dette har mange i Stavanger fått nok av. Cruisetrafikken er et sykdomstegn, mener Besteforeldrene. Foto: Steinar Eraker.

Det er på tide å sette grenser for cruisetrafikken, mener Besteforeldrene i Stavanger. På onsdag demonstrerte de sammen med andre organisasjoner og beboere i sentrum, mot belastningen på bomiljø og trivsel, folkehelse og det globale miljøet. Markeringa var i samband med anløpet til det «grønne» såkalte cruiseskipet AIDAnova.

På demonstrasjonen deltok BKA, sammen med Extinction Rebellion, Greenpeace,  SV, Rødt og MDG. Foto: Steinar Eraker

Cruiseskip bringer turister og profitt på kort sikt, men de bringer også alvorlige trusler mot Stavanger sentrum og er til stor sjenanse for innbyggerne i bydelen Gamle Stavanger, sier Steinar Eraker fra BKA. – Det «grønne» AIDAnova forbrenner LNG-gass og produserer CO2 tilsvarende 300 liter diesel pr. passasjer på en ti dagers tur. Andre cruiseskip er verre.

– Ankring og avfallsdumping setter dessuten livet i havet i fare og skader økosystemer. Ulykker skjer. Og oljesøl kan ødelegge kystlinjen vår og skade dyrelivet og levebrødet til mange mennesker.

– Vårt motto er å jobbe sammen for å beskytte byen, naturen og helsen for fremtidige generasjoner. Vi vil ta tilbake havna og sentrumsområdene og fremme innbyggerne sine rettigheter. Våre ambisjoner er strengere forskrifter for cruisetrafikken, som også vil stimulere til forskning og utvikling av en reell grønn skipstrafikk. Vi trenger bærekraftig og sakte turisme som prioriterer lokale bedrifter, offentlig transport og bevarer miljøet, sier Steinar Eraker.

Foto: Steinar Eraker

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Finn Bjørnar Lund | 01.09.2023

    Cruise – skipene deltar skarpt i konkurransen om å være verste drittsekk som skader både miljøet lokalt og kloden.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*