Heier på jordkloden

Social networking, conceptual artwork
Fra Science Photo Library

– Visst skal vi heie på kommunen vår. På oljearbeiderne og alle som bor her. Vi skal også heie på naturen og alt som lever der. Det er til og med noen som heier på hele jordkloden!»  – Den lokale valgkampen er i gang, og ordførerkandidat i Bjørnafjorden, FrPs Terje Søviknes, kommer med olje-hyllest. Men han får raskt svar fra BKAs Gro Fjeldtvedt.

Gro forklarer at hun lot seg provosere av innlegget til Søviknes – fordi det var så erketypisk konservativt. Det er en sånn uvilje mot å tenke nytt! Ikke snakk om å ta innover seg at verden er i krise. Norge skal holde fram med olje og gass så lenge noen vil kjøpe. Klimamåla er fullt forenlige med et stort innslag av fossilt også i 2050, osv. etcetera. – «FrP er stolte av våre oljearbeidarar, og alle som er knytt til næringa!» avslutter han.

Gro fnyser: – Som om vi i miljø- og klimabevegelsen har noe imot oljearbeiderne! Dette er bare et forsøk på å skape kunstige motsetninger. Først og fremst er vi verken oljearbeidere eller bilister eller pensjonister, – eller ordførerkandidat for den slags skyld. Vi er mennesker, satt inn i verden for å gjøre noen gode og modige valg ikke bare for oss selv, men for alle, for helheten, og for dem som kommer etter oss. Det var det jeg ville si noe om i svaret mitt til Søviknes. Jeg har fått gode tilbakemeldinger, og er glad noen satte pris på det.


Vi trenger mennesker, politikere, folk fra næringslivet eller fra hvor som helst som tør å ta bladet fra munnen.

LESARBREV Os og Fusaposten
Publisert: 01.08.2023 15:30

Terje Søviknes skrev for noen dager siden om Bjørnafjorden og oljesektorens betydning. Og jeg er enig med ham: Javisst, skal vi heie på kommunen vår. Ikke bare oljearbeiderne, men alle som bor her. Vi skal også heie på naturen og alt som lever der. Det er til og med noen som heier på hele jordkloden!

Det er 30 år siden FN sine første klimarapporter kom. Vitenskapen har utviklet nøyaktige verktøy som måler klodens tilstand. FNs klimapanel gir oss viktig faglig grunnlag om klimaendringene. 234 av verdens beste forskere har konkludert: Med dagens tiltak styres det langt forbi 1,5 gradersmålet fra Parisavtalen.

IEA Energibyrået taler også oljenæringen midt imot og sier at 1,5-gradersmålet ikke tåler mer oljeleting.

Det er ikke alle som kjenner Grunnlovens miljøparagraf § 112. Den lyder slik: «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

Borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd.»

Hvor tydelig må teksten være for at våre folkevalgte og vårt rettsapparat er villige til å se alvoret i klima? Må slike saker ende i Den europeiske menneskerettighetsdomstol?

Man kan undre på hvilke fagfolk og jurister våre politikere hører på? Er det de samme som ga råd i kvikksølvskandalen og påsto at kvikksølv ikke var farlig for tannlegeassistentene som sto hver dag og knadde amalgam til våre tenner? Skal vi tenke på NAV-skandalen, Semmelweiss eller tobakksindustrien? Eller hører de på damen fra «5 på gaten» som hadde følgende utsagn om klimatiltak: «Litt kjipt å ikkje få spise biff når eg vil».

Flertallet av våre folkevalgte med støtte fra sine lobbyister unnlater å handle adekvat og gjør naturen rettsløs. Fri markedsøkonomi og storforbruk er ikke rette medisinen.

Videre oljeutvinning vil legge bånd på ressurser som arbeidskraft, kompetanse og kapital. Dette vil hindre utvikling av fornybar energi. Norge vil bli en sinke i internasjonal sammenheng. Arktis smelter, permafrosten tiner, de som er minst ansvarlig for klimakrisen, rammes hardest. Dagens tiltak fører oss mot 2,2–3,5 graders oppvarming. Er dette uinteressant for Frp?

La oss heie på dem som ønsker en rettferdig og god verden. Klimaendringene er påtrengende. Hvor er våre modigste politikere som ser at vi står ovenfor et paradigmeskifte og skuten må snus. Huset vårt trenger rengjøring! Det ser ut som flertallet av politikerne våre tror at vi ikke er stand til å klare å få med oss matvarene hjem hvis vi ikke får kjøpt plastposen vår hos Rema.

Folk flest står for en støyt. Vi tåler klar tale og må ikke beskyttes for ubehageligheter. Vi er i stand til å brette opp ermene og gjøre jobben når en ubehagelig sannhet banker på døren. Tenk på korona-tiden. Da løftet vi i flokk.

Vi trenger mennesker, politikere, folk fra næringslivet eller fra hvor som helst som tør å ta bladet fra munnen og bli talerør for et økende antall mennesker som ser hvor dette bærer hen.

Henry Ford sa i sin tid: «Du kan tro du kan, og du kan tro du ikke kan. I begge tilfeller har du rett!» Da er valget lett. Ikke undervurder potensialet som ligger latent i menneskers hjerte og bevissthet. Vi er alle byggeklosser og glede smitter. Har vi klart å skape denne problemfylte verden vi ser i dag, klarer vi jammen å skape noe som er bedre for oss alle.

Hilsen Gro Fjeldtvedt
Styremedlem Besteforeldrenes klimaaksjon

 

 

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Elisabeth Tveter Briseid | 06.08.2023

    Vel talt, Gro Fjeldtvedt!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*