Handling etterlyses!

Dommen kloden
Illustrasjon: Ola Dimmen

Nasa-forskeren Peter Kalmus har sagt: «Jeg skjønner ikke foreldre som ikke er klimaaktivister! Kloden er på vei mot helvete.» Han blir sitert av Eva Ormåsen i Ringsaker Blad, som fortviler når hun ser på mange politikere: «Det virker som dere har all verden med tid til å redde tilværelsen for barnebarna våre, noe vi slett ikke har! Det haster veldig!»

Jeg er med i Besteforeldrenes klimaaksjon, en gjeng aktivister med brodd mot sviktende klimapolitikk. Vi skriker ofte og høyt om klimasituasjonen. Vi utfordrer politisk vanetenkning og særinteresser!

Alt for mange politikere snakker fortsatt om økonomisk vekst. Jeg forsikrer at disse ikke får min stemme! Det er virkelig på tide at veksttanken blir plassert i den nederste skuffen. BKA-ere og klimaforskerne har forstått at vekst går ikke lenger og at det grønne skiftet kommer til å bli dyrt for oss! Vi vet også at uten en rask overgang til en grønn økonomi vil det bli enda dyrere. Mye dyrere!

Ikke bare ord

I BKA har vi lagt om livsstilen. Vi tenker bærekraft! Vi drar ikke med fly til feriedestinasjoner langtvekkistan, men vi skjønner at noen av og til må fly. Vi sparer energi så godt vi kan og forsøker å leve enklere. Vi har visst lenge at ressursene er begrensa og vi må leve deretter.

Vi har lytta til forskerne i alle år. Vi har lest boka til Erik Dammann – «Fremtiden i våre hender» og mange andre klimabøker etter den. Vi støtter ungdommen som er fortvilt, og vi skjønner når noen nå nærmest har gitt opp, fordi de ikke opplever å bli hørt– av de som styrer landet.

Vi hører på Antonio Guterres som sier at Den globale oppvarming er over. Nå koker kloden.
Vi hører på pave Frans som ber verdens ledere ta klimagrep.
Vi hører på Greta Thunberg som sier at små skritt i riktig retning er det samme som å tape!
Vi gjør det vi kan for å redde klima og natur – og vi har det helt fint likevel.
Vi støtter hverandre i fortvilelse og sorg over utviklingen vi ser.

Fra ord til handling

Jeg har slutta å tro på politikere som har fine ord i programmet, men som viser i hverdagen at de ikke mener det som står der. Vi i BKA lar oss ikke lure. Vi er rimelig godt informerte!

Klimakrisa er global, og den er lokal. Det er mye som må gjøres lokalt, både med tanke på bevaring av natur og for å redusere klimagassutslipp.

Men det vi ser, er at klima og miljø stadig vekk taper! Hvordan kan det, i den tida vi er i nå, prioriteres så feil? Er det rett og slett pga gamle politiske tankebaner – som ikke vil fungere inn i ei ny og annerledes tid? Jeg håper dere som er lokalpolitikere benytter enhver anledning til å påvirke de sentrale politikerne til ei mer klimavennlig retning. Jeg håper på samarbeid om klimamålene! Jeg håper dere snarest orienterer om at vi vil klare oss fint uten olje etter hvert, men at det ikke vil gå bra hvis vi fortsetter å pumpe den opp!

Det virker som dere har all verden med tid til å redde tilværelsen for barnebarna våre, noe vi slett ikke har! Det haster veldig!

Det er ikke enkelt å legge om gamle vaner og endre gamle tankebaner om hva som er viktig. Men det må gjøres! Og dere er en viktig del av det. Eller tenk: Det er jeg som har ansvaret!

Jeg har en stor flokk med barnebarn. Det er ikke rent sjelden jeg kjenner en nesten lammende fortvilelse når jeg tenker framover. Ungene og ungdommene er allerede vant til en god standard i livet, men hvordan blir det om noen tiår?

Kom ikke og si at det går nok bra! Jeg vet, vi i BKA vet – det kan gå skikkelig galt!

Det er så fortvilt. At noen heller ikke har fått med seg at framtida er så dyster, gjør det ikke lettere. Kan dere som er politikere også snakke høyt til innbyggerne våre om at vi er i en alvorlig situasjon, at alle må være med i dugnaden? Selv om det vil gå ut over den økonomiske framgangen, men som kan redde oss fra det verste scenariet? Er vi ikke villige til å ofre noe for barnebarnas skyld, hvis det i det hele tatt er snakk om offer?

Jeg er glad jeg er en del av Besteforeldrenes klimaaksjon. Det er en kanal for støtte, kunnskapsformidling, oppmuntring, aksjonering og trøst når det trengs. Så er det utrolig godt å møte politikere som tenker som vi gjør og som går inn for å ta de grepene som kloden vår trenger for at menneskeheten skal kunne leve videre på den.

Det er disse som får min stemme!

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Svein Rognlien | 08.08.2023

    Støtter deg fullt og helt Eva. Det er målbevisst handling som trengs.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*