Bruk stemmeretten!

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 19. jul 2023
  • AV:
    Redaksjonen
dirty network
En uvanlig jurist: Anita Halvorssen overrasket da hun kom med en thriller om miljøvern for fire år siden.

Hvis det er én ting hun ønsker seg, er det at flere unge bruker stemmeretten. Den viktigste av alle retter! Det er Anita Halvorssen som sier det, miljø-jurist som har bodd i Amerika i mange år, men som følger med i norsk politikk og heier på alle som vil stoppe oljeletinga. Neste prosjekt: TED-talk om besteforeldres rolle og plass i klimakampen!

Økologisk og økonomisk risiko

Anita Margrethe Halvorssen er jurist, forsker og forfatter. Hun er norsk og amerikansk statsborger og bor i New York. Hun har embetseksamen fra UiO og en doktorgrad fra Columbia University. Hun har også vært rådgiver ved Klima- og miljødepartementet, undervist på to universiteter i Colorado og er nå direktør i tenketanken Global Legal Solutions. Tidligere i år skrev hun en kronikk for nettsida vår om «Oljefondet og grønt skifte».

– Det må tenkes nytt, Norge er ikke lenger oljeavhengig, hevdet hun. Vi er oljefondsavhengig, og det er en helt annen sak – som også gir helt andre muligheter. En nasjonal sparebøsse på over 13.000 milliarder kroner som kan brukes til den raske omstilling som behøves. Også av økonomiske årsaker – fordi fondet er avhengig av et stabilt globalt finansmarked, der økende tilfeller av ekstremvær over hele kloden utgjør en stadig større risiko.

Forbilde og generasjonsansvar

For fire år siden overrasket Anita med en røverbok om miljøvern – The Dirty Network – som fikk gode kritikker. Og nylig holdt hun en TED-talk om viktigheten av å stemme ved demokratiske valg. – Det er jo tragisk å se at førstegangsvelgere er så lite frampå, mener hun, i den aller viktigste handling de kan gjøre som borgere, og der de faktisk kan ha innflytelse på utviklinga av samfunnet. For husk: Norge er slett ikke noe foregangsland. Mange i utlandet som får høre at olje og gass fortsatt er den største industrien her, blir forbløffet. I stedet for å være et godt forbilde, ser vi at andre land bruker Norge som eksempel når de forsvarer egen oljeboring i regnskog, slik som Kongo i et område for den truede gorillaen.

Anita Halvorssen er med i BKA, og nå planlegger hun en ny TED-talk, – om de norske besteforeldreaktivistene. – Hvis vi ikke straks får opp farten, jf. de siste hetebølgene, er det en reell fare for at vi kan passere farlige vippepunkter, med irreversible klimaendringer som gjør livet for våre barn og barnebarn utrolig vanskelig. Generasjonsansvaret må styre våre handlinger, slik at vi alle er med på å gjennomføre en rask, rettferdig og grønn omstilling for å kunne nå 1.5 graders målet i Parisavtalen og bevege oss mot en bærekraftig framtid.


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*