Mot vippepunkter?

Vippepunkter 3
I aksjon på Verdens miljødag. BKA-leder i Oslo, Heidi Gretland, midt i bildet. Tekst og fotos: Ivan Chetwynd

I dag ble Verdens miljødag 5. juni markert av Besteforeldrene i Oslo. Det skjedde som vanlig på Eidsvolls plass utenfor Stortinget, og denne gangen hadde de med seg et stort verdenskart – for å rette oppmerksomheten mot ni mulige vippepunkter som, i verste fall, kan forårsake irreversible klimaendringer ved 1,5 °C global oppvarming.

Mangfoldig markering

Lokallagsleder Heidi Gretland satte bokstavelig talt vippepunktene på kartet i form av røde krysss Mens landsstyreleder Linda Parr sørget for at en oppblåsbar jordklode med de samme røde kryss svevde i solskinnet foran Stortinget.

Samtidig delte rundt 20 besteforeldre ut løpesedler med informasjon om vippepunktene. Og for å skape en slags balanse i budskapet, delte de også ut avisen med Verdens beste nyheter, utgitt av Changemakers og Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

I tillegg kunne man prøve sin miljøkunnskap ved å svare på spørsmål på quiz-ark utarbeidet av Miljøagentene. Disse var plassert i skoesker for hvert av syv emner.

Det ble flere livlige samtaler foran kartet og rundt om på plassen. Men noen som ikke snakket var tre damer som deltok i «Stillhet for klima» midt på plassen. De sitter i stillhet i en time fra kl 11 til kl 12 hver mandag, uansett vær. Det var skuespiller Iselin Shumba som begynte disse markeringene for noen år siden. Hvem som helst er velkommen til å være med.

Virkemidlene er mangfoldige! Tidligere på dagen hadde Extinction Rebellion stengt alle inngangene til Stortinget som en protest mot politikernes handlingslammelse.

Målet for alle disse tiltak er at våre etterkommere vil kunne feire Verdens miljødag for å markere at økningen i planetens temperatur og utryddelsen av dens dyrearter er redusert om ikke stanset.


Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Oddbjørg Langset | 05.06.2023

    Godt opplegg på Miljødagen! Hvor finner jeg Spørsmål på quiz-ark utarbeidet av Miljøagentene? Aktivitetsheftet som jeg tok med fra Landsmøtet, fenger på BKA-stand i Molde. Skulle hatt mange flere! Men et quiz-ark hadde vi også trengt til stand under Modejazz uke 29.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*