Med barna i naturen

nestor 3

«Hvordan kan voksne være sammen med barn og styrke opplevelse, kunnskap og undring i møte med naturen?» – Med dette som tema har BKA Vestfold i flere år arrangert kurs i samarbeid med Nestor kurssenter. – De er blitt godt mottatt, forteller kursleder Øyvind Wistrøm. Og på årets vår-kurs var oppslutninga bedre enn noe gang!

Populære kurs

Sammen med seg har Øyvind Wistrøm fått flere andre naturvitere og pedagoger, og kursene på Nestor er blitt stadig mer populære blant besteforeldre. Til VÅR-kurset som nylig er avslutta var det 35 påmeldte. I alt har over 150 forskjellige besteforeldre deltatt på disse kursene, hvorav mange på opptil fire kurs.

Dette var det andre kurset som foregikk over tre dager  sammenhengende, i alt 12 timer. Se program. Tidligere er det gjennomført kurs over tre onsdags ettermiddager – med påfølgende søndagstur med barnebarn. Men erfaringen nå er at disse sammenhengene kursene er bedre, sier Øyvind. Det gir muligheter for folk å komme langveisfra, også, i og med at Nestor kurssenter kan tilby overnatting.

Hva er «våren»?

Hensikten med kursene er å gi besteforeldre mer kjennskap til natur med fokus på en bestemt årstid, og hvordan de kan være sammen med barnebarna ute i den naturen vi har rundt oss til enhver tid: Hva er egentlig våren? Og hva kan vi gjøre og oppleve ute om våren? – Kurset besto av forelesninger, aktiviteter, diskusjoner, øvelser og besøk på Ilene utenfor Tønsberg. Det er et freda våtmarksområde med mange trekkende fugl, med et natursenter beregnet på besøk fra barnehager og skoler.

Forelesningene og oppleggene varierte fra økofilosofi, biologi om våren, om insekter, fuglesang og blomster. Mange slags spørsmål ble reist: Hva slags blomst er dette? Hva er egentlig en blomst? Hvorfor blomstrer hvitveisen før løvet kommer på trærne? Hvorfor er det så mange flere insekter på kyststien nede ved stranda enn i parken i byen? Hvilken fugl er det som synger der? Hvorfor synger den, egentlig? Hvordan kan vi hjelpe humlene? Og hvordan kan vi bruke dikt, eventyr og historier i naturopplevelsen sammen med barnebarna?

På Ilene Natursenter fikk vi hjelp av en ornitolog med å oppdage hvilke fugler som sto ute på myra. Det landet 180 storspover rett foran oss mens han forsøkte å fortelle om noen spurver. Ellevill jubel, selvsagt! Og vi prøvde oss på noen leker hvor vi konkurrerte om å være trekkfugler og møtte noen hindere på veien gjennom Europa til Norge. Det hele ble avsluttet med et foredrag av klimapedagog Peter Tindberg i Oslo kommune, om hans arbeid for klima og miljø i Oslo-skolene og erfaringer med «hvordan diskutere miljø og klima med barn».


Neste kurs: SOMMER, 31 mai–3 juni. Se program: https://www.nestorkurs.com/naturkunnskap-sommer

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*