Sammen for sin fremtid

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    tirsdag 21. mar 2023
  • AV:
    Redaksjonen
klimacamp 6
Foto: Bente Marie Bakke (alle andre foto av Ivan Chetwynd)

Ungdomsorganisasjoner markerer den nye synteserapporten fra FNs klimapanel med noe de kaller «Camp Eidsvoll» foran Stortinget 20–22 mars. Demonstrasjonen mandag 20. fikk mye oppmerksomhet, bl.a. på Dagsrevyen. Oppmøtet var ikke så stort tirsdag, – ja, i begynnelsen var det omtrent like mange røde hatter som ungdommer å se.

Det var nesten som det gamle spørsmålet om glasset er halvfullt eller halvtomt: En fra Natur og Ungdom var skuffet og mente at ungdommen hadde brukt all sin energi dagen før. En fra Extinction Rebellion var gledelig overrasket – hun trodde ikke at noen ville møte opp i det hele tatt. BKA var med og bemannet Coffee Station med kaffe og kaker og pizzastykker til de fremmøtte og muligheter for å dele informasjon om klimapanelets rapport. BKA-veteranen Bruno med sine 13 år var faktisk i markeringens kjernealder.

En del av tiden ble brukte til gruppesamtaler rundt om på plassen, på både norsk og engelsk. Deretter ble det en minikonsert, med noe av den mest spennende musikk som undertegnede har hørt i lang tid – en slags elektronisk folkemusikk med fele, el-bass og trommer, ved tre unge menn.

Noe som gav håp for fremtiden var samtalen til slutt, med unge kvinnelige representanter for Changemakers, Natur og Ungdom, Extinction Rebellion Youth, Fremtiden i Våre Hender, KFUK-KFUM global (Y-global på engelsk) og Stopp Oljeleting (Spire er blant arrangørene, men var ikke med i samtalen). – Trenger vi så mange organisasjoner? spurte konferansier Ida Marie. Det kom forskjellige fornuftige svar, først og fremst at mennesker er forskjellige. Og det er forskjellige aksjonsformer: Mens Changemakers sitter inne (vel, innendørs) og studerer klimadokumenter, er Natur og Ungdom ute og demonstrerer. De forskjellige organisasjonene har sine forskjellige saksområder der de samler kunnskap. Men alle seks var enige om at det er meget viktig å samarbeide – blant annet for å vise politikerne hvor mange de er.

På onsdag kommer en psykiater, som skal tale om «Expressing grief and building hope». Det blir mer musikk og noe som har fått betegnelsen «En stille demonstrasjon rundt Stortinget».


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*