Løft blikket, Aasland!

tfo

Norge framstår nå som en aggressiv oljemakt, sier generalsekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon, Andrew Kroglund. Han har nettopp sendt høringssvar til Olje- og energidepartementet som vil utlyse 92 nye blokker for leting etter olje og gass, de fleste i Barentshavet. Regjeringa må løfte blikket og se at dette er uansvarlig, mener BKA.

Snever tenkning

I en pressemelding fra OED nå på nyåret heter det: «Det er petroleumsfaglege vurderingar som avgjer om nye område skal leggjast til TFO-området.» – TFO er en forkortelse for «Tildeling av Forhåndsdefinerte Områder». Dette har vanligvis betydd at staten deler ut blokker i såkalte modne områder. Nå vil OED, i sin iver etter å skynde seg med å utvinne nye ressurser, lyse ut blokker som også ligger i såkalte umodne områder, milevis fra eksisterende infrastruktur.
– Norsk kompetanse innen oljefagfeltet er i verdensklasse, og noe å være stolt over, sier Andrew Kroglund. – Men i 2023 kan vi ikke lenger bare støtte oss på den snevre petroleumsfaglige kompetansen, vi må utvide horisonten. Den tilsier at verden ikke må utvinne mer karbonbasert energi, om vi holder oss til Paris-målene, som Norge har signert på. Den eneste måten vi kan tillate fortsatt ny utvinning, er om tekniske renseteknologier hadde vært på plass, men det er de ikke.
– Mot en slik bakgrunn er forslaget om å utvide TFO-området med 30 000 km2, hvor oljeselskapene kan søke om nye lisenser hvert år, uansvarlig. Omtrent 85 % av de nye blokkene ligger lengst nord, resten i Norskehavet.  Felles for alle er lang avstand til eksisterende infrastruktur og kostbar utbygging, gitt mulige funn. Eventuelle inntekter vil trolig først komme på 2040-tallet, basert på erfaringer fra eksisterende felt.

Norge mot klima

De siste årene har Norge intensivert letingen etter nye oljefelt kraftig. En rapport fra Oil Change International viser at Norge de siste ti årene har delt ut like mange oljeblokker som de 47 foregående årene til sammen. Det gjør Norge til Europas mest aggressive land når det kommer til oljeleting, mens miljø- og  generasjonsansvaret blir redusert til vakre ord. BKAs innspill er utarbeidet av Hans Martin Seip, professor emeritus i miljøkjemi (t.v.) og Sigmund Hanslien, pensjonert oljegeolog.

Høringssvar fra Besteforeldrenes klimaaksjon
Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Helene Vacarisas | 08.03.2023

    Så bra at BKA er på offensiven. Her ble jeg enda bedre opplyst !
    Et viktig høringssvar til våre myndigheter.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*