«Få ut finger’n!»

elisabet broderer (2)
Fra "Politiske og ideologiske ytringer i håndverk", video laget av Pernille Rivedal Hellevik i Filmkonsulentene (2020).

Alle broderier har til felles at de forteller ei historie, direkte eller indirekte, om vår kultur. Det er likevel et stykke fra «hjem kjære hjem» til «få ut finger’n» og Elisabeth Tveter Briseids geriljabroderier, i kamp for barnas framtid, mot klimapuslerier, likegyldighet og politisk handlingslammelse. – Har du sett den supre videoen som er laget med henne?«Fra bønn til banning»

Slik lyder tittelen på en artikkel som ligger på nettsidene til Nasjonal digital læringsarena (NDLA): «Forbinder du brodering med bestemødre, kamferdrops og puter med korssting? Vi har brodert i tusener av år, men både motiv og teknikker har utvikla seg gjennom tidene.»
– Her ligger også videoen med Elisabeth Tveter Briseid, som tok fram igjen brodersakene etter å ha sett noen av Vigdis Hjorths «rampebroderier». Hjemme i Drammen gikk turen til biblioteket, der hun kom over boka «Geriljabroderi».. – Jeg har noe på hjertet, forteller hun, – og så begynner jeg å brodere, uten særlig plan. Det hender at budskapet blir mer slående underveis! Det er en tanke om at det skal nå fram til folk, helst også noen av dem vi ellers ikke når.
– «Miljøkrigeren med korssting» hadde sin første utstilling i biblioteket der hun fant den inspirerende boka. Det var i 2015. Senere er det blitt utstillinger landet rundt, og haugen med broderier vokser. – Det er en måte å få ut frustrasjonene på, og nok å ta tak i, dessverre. Jeg synes det er kjempealvorlig, at vi er i ferd med å overlate et konkursbo til barnebarna våre. Vi må gjøre hva vi kan, og hvis mine broderier kan bidra til at flere ønsker å ta ansvar, så er jeg bare kjempeglad.

Elisabet kan kontaktes på <elisabethbriseid@gmail.com> Under kan du se et større utvalg av broderiene. Billedkarusellen er laget av Tommy Svendsen, en annen aktivist i Besteforeldrenes klimaaksjon (hvis du klikker i bildet, får du opp broderiene i større format, og du kan selv bla med piltast):


 

Spre klimavett,
del denne saken!

6 kommentarer

 1. Marianne Arctander | 01.03.2023

  Så inspirerende!

 2. Turid | 01.03.2023

  Unike, gode Elisabeth❣️👍😍 Et helt liv i rettferdighetens og klimaets tegn❤️

 3. Karin Lovise Skjerdal | 01.03.2023

  Ja dette er virkelig inspirerende! Nål og tråd kan tydeligvis være allsidige våpen når vi kjemper for fremtiden – til å lage hardtslående geriljabroderier, eller til å reparere klær i kampen mot kjøpepresset!!

 4. oddbjørg Langset | 02.03.2023

  Var utrolig bra å få låne alle klima-broderiene til Klimafestivalen § 112 i Molde og omegn – som ble hengt opp på de fleste av våre 11 dagers arrangementer. Her på Romsdal vgs bibliotek: https://1drv.ms/u/s!AkmV5BixNwa6gakWzY4JV92kqE4DVw?e=wuewaS
  Bl.a. Une Bastholm m.familie fraktet de trygt hjem igjen!

 5. Gry Tveterås | 04.03.2023

  Heia Elisabeth! 👍⚘️😊
  Så genialt med tanker og meninger i broderier!
  Stå på, vi heier på deg!
  Beste hilsen Tale og Gry

 6. Bjørghild des Bouvrie | 04.04.2023

  Dine broderier er jo knekkende gode, Elisabeth! Og det er så inspirerende å høre deg fortelle om hvor sint du blir! Der kjenner jeg meg igjen. Jeg også kan bli så rasende om hva politikere og andre kan finne på å si. Da fortjener de at vi svarer med ukvemsord, rett og slett!

  En ny idé? Denne trylleformlen: «Vi skal utvikle, ikke avvikle oljeindustrien!» Jeg kaller det Newspeak, i reneste Orwelliansk stil. Passer direkte inn i boka «1984».

  Beste hilsen, Bjørghild ved Bjørnafjorden

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*