Nye geriljabroderier

ikke-la-barnebarna (2)

Når Elisabeth Briseid får lyst til å slå i bordet og si fra hva hun mener om miljø og klima og verdens skeive gang, så finner hun fram broderisakene og sier det på sin egen måte – med nål og tråd på stramei. Hennes etter hvert omfattende samling klimakampbroderier har vært utstilt landet rundt. Nå er turen kommet til biblioteket i Odda.

– Vi må gjøre noe

På tirsdag denne uka har Elisabeth fått hele baksida av Hardanger Folkeblad. «Hun er tidligere lærer», skriver de – «mangeårig besteforeldreaktivist, bestemor til ti og en del av ‘garngeriljaen’ – kvinner som gjør sin stemme hørt ved hjelp av tradisjonelt håndarbeid med utradisjonelle budskap

Den første broderiutstillinga hadde Elisabeth Briseid i Drammen der hun bor, tilbake i 2015. Hun har alltid likt å brodere, forteller hun. Men det var etter en utstilling av Vigdis Hjorts broderier, at hun selv fikk blod på tann og begynte som ‘miljøkriger med korssting’. Det er en måte å få ut frustrasjonene på, sier hun, og få oss til å tenke over hva som skjer, og hva som kan gjøres. «FÅ UT FINGEREN» står det på et av bildene, med sirlige, broderte bokstaver og en vakker korsstingsbord under.
– Jeg synes det er kjempealvorlig, rett og slett, at vi er i ferd med å overlate et konkursbo til barnebarna våre. Vi må gjøre hva vi kan for å unngå det, og hvis mine broderier kan bidra til at flere ønsker å ta ansvar, så er jeg bare kjempeglad. I alle fall er det noe som vekker interesse blant de mange samfunnsengasjerte bibliotekarene, og det er jo fint i seg selv. Biblioteket er snart den eneste møteplassen vi har som ikke er infisert av pengenes makt og lønnsomhetsideologien. Et sted som utfordrer til å tenke nytt!


Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Oddbjørg Langset | 08.02.2023

  Vi var heldige i Molde som fikk ha din broderiutstilling på Klimafestivalen prg.112, Elisabeth. Og MDG leder Une Bastholm m.fam. tok bilde-pakka med seg videre som sikker transport til Oslo!

 2. Anita Halvorssen | 10.02.2023

  Er det mulig digitalisere utstillingen for å nå ennå flere folk?

 3. Bjørghild des Bouvrie | 15.02.2023

  Gratulerer, Elisabeth, med en ny utstilling, i selveste Odda nå. Og ja, vi må ha dem på BKAs nettside! Dine broderier er jo knallgode. Vær så snill og fortsett med din guerilja!

 4. Aase Gjerdrum | 15.02.2023

  Elisabeth har et brennende hjerte – for de fineste verdiene, for miljøet som omgir oss, for alle i familien sin, for venner og venninner (hvorav jeg er en av dem)

 5. Aud Marit Utseth Løwehr | 15.02.2023

  Det hadde vert hyggelig å hatt denne utstillingen også her i Kopervik, Karmøy.. Vi brenner for miljø og klimasaken. Det er viktig å sette den på dagsorden og holde saken varm!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*